A reflux-betegség új műtéti kezelési módja

Amerikai kutatók új, metszés nélküli eljárást fejlesztettek ki, ami alternatívát jelenthet a laparoszkópos és hagyományos sebészi eljárásokkal szemben a reflux-betegség kezelése során.

reflux, GERD, gyomorégés | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Az eljárás segítségével az operáló sebész a szájon át jut be a szervezetbe, és helyreállítja a nyelőcső és a gyomor közötti billentyű működését. A nagy hatékonyságú beavatkozás során nincs szükség bőrmetszésre sem.

A reflux-betegség lényege, hogy a gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe, ami a mindennapi panaszok mellett akár károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is. Amikor nyelünk, a nyelőcső-gyomor határon lévő billentyű kinyílik, hogy a táplálék a gyomorba jusson, majd bezáródik, ezzel megakadályozza a visszaáramlást. Reflux-betegségben ez a billentyű gyenge vagy hiányzik, és a savas gyomornedvek akadálytalanul visszafolyhatnak a nyelőcsőbe.

Az így kezelt betegek a laparoszkópos és hagyományos eljárásokhoz képest kevesebb altatószert igényelnek, és ritkábbak a szövődmények is. Lerövidül a kórházi kezelés, gyorsabb a gyógyulás, kevesebbet panaszkodnak a páciensek. Általában már a műtét másnapján haza lehet menni és teljes életet lehet élni.

A kezeletlen reflux-betegség szövődményei jól ismertek, és jelentősen korlátozhatják a mindennapi életet, de akár a várható élettartamot is. A nyelőcsőgyulladás krónikussá válhat, és fekélyek képződhetnek. Az így kialakult, úgynevezett Barrett-nyelőcsőben ritkán rák is kifejlődik.

A gyomorsav csökkentésével ugyan enyhíthetjük a panaszokat, de a gyógyszerek nem oldják meg az anatómiai problémát, a visszafolyó sav pedig úgy károsítja a nyelőcsövet, hogy az panaszt sem okoz. A hosszú távú megelőzést az anatómiai korrekció jelenti, ami ma laparoszkópos módszerrel történik, de a mellékhatások (nyelési nehézség, puffadás) a páciensek töredéke a hagyományos sebészi beavatkozást választja.

Science Daily
| reflux, GERD, gyomorégés
2010-01-11 14:01:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop