Hirdetés
Hirdetés

A reflux nem csak gyomorégést okoz

Az emberek többségének szokott néha égni a gyomra, de akiknél a gyomorégés a reflux-betegség (GERD – gastroesophagal reflux disease) tünete, kezelés nélkül egy sor szövődmény alakulhat ki.

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.
Kép: pixabay
Akinek gyakran vagy hosszabb ideig ég a gyomra (heti két alkalommal rendszeresen), keresse fel orvosát.

Az alábbiakban ismertetjük, miért ne hanyagolja el a tüneteit.

Rekedtség, torokfájás

A GERD legfőbb tünete a gyomorégés, de ez nem minden betegnél jelentkezik, vannak nehezebben felismerhető tünetek is. A beteg rekedt lehet, megváltozik a hangja, és krónikussá válhat a köhögés. Olyan érzésről is beszámolnak egyesek, mintha gombóc lenne a torkukban.

Légzészavarok

Ha a visszajött gyomorsav a légcsőbe kerül, súlyosbodhatnak az asztma tünetei, és tüdőgyulladás is felléphet. A tüdő érintettsége nélkül is kialakulhat azonban légszomj, nehézlégzés.

A kezelés kétélű kard, mert a GERD-re szedett gyógyszerek fokozhatják a tüdőgyulladás kockázatát. A reflux kezelésénél nézessük meg a tüdőfunkciónkat.

Fogromlás

Ha a gyomorsav és az emésztőnedvek a szájüregbe kerülnek, gyakran kikezdik a fogzománcot, és felgyorsulhat a fogak romlása.

Nyelőcsőgyulladás

GERD-nél az étel, a gyomorsav és az emésztőnedvek visszafolynak a nyelőcsőbe, ami idővel helyi izgalmat, duzzanatot, nyelőcsőgyulladást okoz.

Már néhány hétig tartó savas hatástól is begyulladhat a nyelőcső. Ez nagyon kényelmetlen, sőt, fájdalmas, és további felmaródásnak teszi ki a nyelőcsövet.

Nyelőcsőszűkület

Ha a gyulladás elhúzódik, a kialakult hegszövet beszűkítheti a nyelőcsövet. A nyelés ilyenkor nehezen megy, fájdalommal jár. A nagyobb ételdarabok akár meg is akadhatnak a nyelőcsőben, és csak endoszkópos eljárással távolíthatók el. Fennáll a fulladás veszélye, a beteg lefogy. A nyelőcsőszűkületet tágítással kezelik.

Nyelőcsőfekély

A gyomorsav marja a nyelőcső nyálkahártyáját, ami fekélyesedéshez vezethet. Ha véres a széklet, vagy a beteg vért hány, azonnal keressük fel az orvost, aki endoszkópos vizsgálattal megállapíthatja a fekély meglétét és megfelelően kezeli.

Barrett-nyelőcső

Ha sok éven át kezeletlen marad a reflux-betegség, az állandó savas behatásra rákmegelőző állapot jöhet létre, ez a Barrett-nyelőcső.

Nincsenek önálló tünetei, endoszkópos vizsgálattal deríthető ki. A betegek egy kis részénél nyelőcsőrák alakulhat ki. Mindenképpen keressük fel az orvost, ha rendszeresen és hosszabb ideig ég a gyomrunk, ha a tüneteink rosszabbodnak, vagy új tünetek jelennek meg.

Nyelőcsőrák

A kezeletlen reflux-betegség súlyos esetben rákhoz vezethet. 2010-ben az Egyesült Államokban 16 640 új esetet diagnosztizáltak. A legfőbb kockázati tényezők a dohányzás, az alkoholizálás, a helytelen étkezés és a krónikus reflux-betegség.

A tünetek: súlycsökkenés, nyelési nehézség, vérzés. 50 éve felett a gyomorégésre panaszkodók feltétlenül forduljanak orvoshoz.
| GERD, gyomorégés, szövődmény, nyelőcsőfekély, nyelőcsőrák
2023-11-28 17:27:39
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop