Ég a pokol... A gyomorsavtúltengés kezelése

Nem kell, hogy megízleljük vagy lássuk kedvenc ételünket, elég, ha rágondolunk, s összefut a nyál a szánkban. Akárcsak akkor, ha ízletes ennivalókról beszélgetünk a "Te mit főztél a hétvégén?" traccsparti keretében. Főzünk, eszünk, emésztünk. A legegyszerűbb képlet. Persze csak addig, amíg nincsenek gondjaink az emésztésünkkel...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(10):43-43   Celsus Kft.
Az emésztés már a szánkban elkezdődik, amikor rágás közben az ételt nyálunkkal elegyítjük. Gyomrunk feladata, hogy elfogyasztott táplálékunkat a további feldolgozásra előkészítse. A munkája közben termelődő, a szükségesnél több gyomorsav azonban ingerli gyomornyálkahártyánkat.

"Vegykonyha" a hasunkban

Már a szaftos sült látványa is hatással van szervezetünkre, hiszen nagyokat nyelünk. Miután a sült hús a gyomrunkba jut, gyomorsavtermelésünk maximalizálódik. A gasztrin nevű emésztési hormon, valamint a hírvivő anyagok, például az acetil-kolin vagy a hisztamin nyálkahártyánkat gyomorsav előállítására ösztönzik.

A jelenség a következőképpen magyarázható: ahhoz, hogy táplálékunk energiává és tápanyagokká alakulhasson át, ennivalónkat nemcsak mechanikusan kell összeaprítani, hanem emésztőenzimekre is szükségünk van a további kémiai átalakulásokhoz.

Gyomrunkban az alábbi előkészítő folyamatok mennek végbe:

- Gyomorsavunk kicsapja a fehérjét, és közömbösíti a baktériumokat, amelyek a táplálékkal együtt kerülnek gyomrunkba.

- A gyomorsav lehetővé teszi, hogy szervezetünk hasznosítsa a táplálékunkból nyert vasat, és aktiválja a fehérjebontó pepszin emésztőenzimet.

- Gyomornyálkahártyánk sejtjei termelik azt az anyagot, ami a B12-vitamin felszívódását segíti elő.

Ahhoz, hogy az enzimtartalmú, savas folyadék ne támadhassa meg gyomorfalunkat, speciális sejtek nyálkát termelnek, s védőréteget képeznek rajta.

Mi okoz gyomorfájást?

Általános orvosi tapasztalat, hogy sokaknál felborul a gyomorban zajló vegyi folyamat egyensúlya. Minden harmadik ember érintett gyomorbántalom szempontjából. Stressz, lelki gondok, időhiány, nagyravágyás, idegesség, egyéni érzékenység - ezek a tényezők kivétel nélkül mind-mind szerepet játszanak a kóros állapot kialakulásában. Amikor a gyomorsav termelődése túlzottan felfokozódik, éhgyomor esetén gyomorfájdalom jelentkezik, a sav pedig visszaáramlik, s a közérzetet elrontja. A gyomorbejárat záróizma elgyengül, és a savas, "agresszív" gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ennek pedig az a következménye, hogy a szegycsont alsó vége mögött égő fájdalom jelentkezik, mintha a pokol tüze gyúlt volna ki gyomrunkban. Túlsúly esetén a gyomorégés még gyakoribb.

Egy teát?

A kiváltó inger, amely mögött voltaképpen nincsen szervi ok, egy csésze teával enyhíthető! A kamilla görcsoldó és gyulladáscsökkentő, az édesgyökér megszünteti a gyomornyálkahártya akut gyulladását. A patikában érdemes erre a célra készített teakeveréket kérni, illetve érdeklődni a speciális gyógyszerkészítmények felől.

Ugyancsak csillapítóan hat a tisztított lenmag: nyákanyagai védőfilmet képeznek a gyulladt gyomornyálkahártyán.

Gyors segítségként igénybe vehetők a savmegkötő szerek, például a magnézium- vagy az alumínium-dioxid. Két órával az étkezés után, valamint elalvás előtt bevéve semlegesítik, illetve megkötik a felesleges gyomorsavat. Hatékonyak a hazai lúgos gyógyvizek is.

Kímélő étrend

Akut gasztritiszt, ahogyan az orvosok nevezik, akár romlott étel is okozhat. Sőt még az is, ha egy érzékeny ember hosszú távon szed fájdalomcsillapítót és reuma elleni gyógyszereket.

FONTOS! A gyomorsavtúltengés tünetei: étvágytalanság, émelygés, esetleg hányás, erős hasfájás a gyomor felső részén.

Ilyen szimptómák esetén az a leghelyesebb, ha kezdetben koplalunk, azaz semmit sem eszünk, és görcsoldó kamillateát iszunk. Később fogyaszthatunk már kímélő ételeket, például zabpelyhet, sós vízben főtt burgonyát, burgonyapürét, kétszersültet. Ha betartjuk mindezt, a gyomornyálkahártya-gyulladás általában néhány napon belül megszüntethető!

Aranyszabály

Gyomorbántalomtól szenvedőknek érdemes megfogadniuk néhány "gyomorbarát" aranyszabályt!

  • Ebéd utáni alvás helyett inkább sétáljunk egyet! A mozgás serkenti az emésztést.
  • Kerüljük a túlfűszerezett, sült, édes és zsíros étkeket!
  • Az óriási adag, ráadásul sietve, alapos rágás nélkül elfogyasztott ételek megterhelik a gyomrot. Együnk inkább ötször naponta, különböző napszakokban! Akinek az időbeosztása miatt három főétkezésre kell hagyatkoznia, legalább arra vigyázzon, hogy mit eszik!
  • Mondjunk le a nikotinról, a kávéról, az alkoholról és az olyan csersavtartalmú táplálékokról, mint például a feketetea!

- S -

|
2005-07-20 14:57:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop