FDA: a csonttörés kockázatát növelik a refluxbetegség kezelésére alkalmazott savlekötők

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, az FDA arra figyelmezteti az orvosokat, hogy a refluxbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek, az úgynevezett protonpumpagátlók hosszas, nagy dózisokban történő szedése növeli a combnyaktörés, valamint a csukló- és a csigolyatörések kockázatát.

A refluxbetegségnél fellépő gyomorégés csillapítására protonpumpagátlókat alkalmaznak, beleértve az AstraZeneca olyan népszerű termékét, mint a Nexium, vagy a régebbi generikus készítményt, a Prilosecet, amely kisebb kiszerelésben vény nélkül is kapható. A gyomorégés csillapítására egyéb szereket is használnak, köztük a generikus Protonixot, a Johnson and Johnson vényköteles Aciphex nevű készítményét, valamint a Novartris recept nélkül is kapható Prevacidját.

Mint az FDA közleménye rámutat, kutatások tanúsága szerint a protonpumpagátlók hosszas, egy éven túli szedése vagy nagy dózisokban történő alkalmazása növelheti a csonttörések kockázatát.

Ennek fényében "átcímkézik" a gyógyszereket, feltüntetve a lehetséges kockázatot.

"Mivel ezeket a készítményeket igen sokan szedik, nagyon fontos figyelmeztetni a közvéleményt a veszélyről" - hangsúlyozta Joyce Korvick, az FDA gasztroentorológiai készítményekért felelős részlegének helyettes vezetője. Mint hozzátette, az orvosoknak fontolóra kell venniük, hogy a protonpumpagátlók alacsonyabb dózisokban vagy rövidebb ideig történő szedése nem adekvát megoldás-e a beteg számára, szem előtt tartva, vajon a gyógyszerek alkalmazásának haszna meghaladja-e a potenciális veszélyeket.

Refluxbetegség esetében a gyomor savas tartalma rendszeresen visszakerül valamilyen mértékben a nyelőcsőbe, felmarva annak a nyálkahártyáját. A betegség egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögötti égető fájdalomérzetként jelentkezik. A betegség kialakulásában a szakértők nagy szerepet tulajdonítanak a nyelőcső alsó záróizmának, amely a gyomortartalom visszafolyását hivatott meggátolni: normál esetben összehúzódásakor a nyelőcsőben keletkező nyomás nagyobb, mint a gyomorban lévő, így reflux nem jön létre.

A protonpumpagátlók olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák a gyomorban a sejthártyákban lévő csatornák működését: e struktúrákon keresztül jutnak a savasságot okozó hidrogénionok, azaz protonok a gyomorba, a gyomorban lévő káliumionok pedig a sejtbe, vagyis kicserélődnek.

A készítmények a pumpa működését, egyúttal a gyomor savtermelő képességét gátolják.
| reflux, protonpumpagátlók, gyógyszer, csonttörés
2010-05-27 15:46:15
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop