Invazív eljárás nélkül gyógyítható a reflux-betegség

Egy új sebészi eljárás reményt jelent azok számára, akik refluxbetegség következtében gyomorégésben szenvednek. Az szájon át történő, metszés nélkül végzett műtét (Transoral Incisionless Fundoplication, ITF) során nem keletkezik hasi seb. Ezt az eljárást már több tengerentúli kórházban alkalmazzák – sikerrel.

reflux, gyomorsav | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
„A reflux-betegség sebészi megoldására irányuló hagyományos laparaszkópos eljárásokkal ellentétben a szájon át végzett technika csökkenti a metszések kapcsán fellépő fertőzések kockázatát, nem befolyásolja a jövőben esetleges további szükséges beavatkozások kivitelezhetőségét, szinte teljesen fájdalommentes, és lerövidül a műtét utáni gyógyulási idő is” - derül ki egy new york-i sebész beszámolójából.

A nyugati társadalmakban a népesség mintegy 25 %-ánál jelentkezik gyomorégés legalább egyszer egy hónapban, és 5 % napi rendszerességgel szenved ilyen panaszoktól. Ha fél éven át legalább hetente két alkalommal jelentkeznek a panaszok, akkor már szóba jön a műtét. A tüneteket egyéként a gyoromsav okozza, ami visszacsorog a nyelőcsőbe, mert ennek alsó záróizma elégtelenül működik.

Mind gyógyszerekkel, mind étrendi és életmódbeli változtatással enyhíteni lehet a gyomorsav mennyiségét és a panaszokat is, de gyakran csak műtéti megoldással lehet megállítani a betegség súlyosbodását.

Medicine Net
| reflux, gyomorsav
2008-07-05 10:54:22

Web Design & Development Prowebshop