Liftező gyomorsav - A gyomorégés

Minél ízletesebb az étel, annál kínzóbbak a következmények: a mellcsont mögött égő érzés keletkezik, és a sav elrontja a kellemes utóízt. Sok ember ismeri ezeket a tüneteket - gyakran azonban rosszul!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(3):45-47   Celsus Kft. | Sütő, Gy.
Gyötrő érzés a torokban, savas íz a szájban. A tegnapi ízletes, olaszosan elkészített spagettiszósz úgy látszik, a kelleténél bőségesebb volt. Utána könnyű desszert és grappapálinka következett. És most itt van a gyomorégés. Néhány tabletta visszaállítja az eredeti állapotot. De vajon a gyomorégés tényleg gyomorsav-túltermelődésre utal-e? Az orvosok óvatosságra intenek, ugyanis a gyógyszerek káros folyamatokat indíthatnak el az emésztőcsatornában.

Hibás zárószelep

A kellemetlen égést az okozza, hogy a szegycsont mögött a gyomorból visszafelé áramló sav (reflux) bejut a nyelőcsőbe. Az orvosok ezért nevezik a gyomorégést refluxbetegségnek. Normális esetben a nyelőcső végén található izomgyűrű lezárja a gyomrot, még akkor is, ha az ember fejen áll. Amikor táplálék kerül a nyelőcsőbe, a záróizom kissé megnyílik, és a táplálék bejut a gyomorba. Néha azonban a záróizom tömítőképessége gyengül, és az agresszív savak felfelé haladva beáramlanak a nyelőcsőbe, ahol ingerlik a nyálkahártyát, ami égő érzést okoz.

Sokan szenvednek ezektől a tünetektől, férfiak és nők egyaránt. Az ipari országok jellegzetes panaszai a hibás étkezési és életmódbeli szokásokra vezethetők vissza.

A gyerekek is érintettek

Kutatások igazolják, hogy a gyorsételek fogyasztása gyakrabban okoz gyomorégést, mint az átlagos étkezés. Nem csak sokat, hanem gyakran is eszünk, és - helytelenül - édességből is többet fogyasztunk. A csokoládé különösen végzetes, mert "a gyomorbejárat záróizmát kilazítja".

A kakaó a cukor mellett olyan speciális lazítóanyagot is tartalmaz, amely csökkenti a záróizom aktivitását. És a gyomorsav máris útjára indul. Nem csoda, hogy egyre több gyerek gyötrődik ettől a jóléti betegségtől.

Orvoshoz többnyire akkor megy az ember, amikor már borzalmasan szenved. Pedig ha a folyamatos gyomorégés kezeletlen marad, akkor a nyelőcsőben krónikus gyulladások keletkezhetnek, mi több, rák is kialakulhat.

Veszélyes maró érzés

A gyomorsavnak az a feladata, hogy a nyelőcsőben tartózkodó hívatlan vendégeket (parazitákat és baktériumokat) megsemmisítse, ezért feltétlenül maró hatásúnak kell lennie. Rendes működés esetén a savak kifogástalanul teljesítik a dolgukat, ha azonban a gyomorsav ingerelni kezdi a nyelőcső érzékeny nyálkahártyáját, maró érzés, sőt gyulladás keletkezik, ami idővel sebesedést és besűrűsödést okoz. Következményként a falat szó szerint az ember torkán akad. Az esetek 10%-ában a gyulladt nyálkahártya sejtjei kitágulnak (Barrett-szindróma), és elrákosodnak.

Fontos! A gyomorsav betegséget idéz elő akkor is, ha ott marad, ahová kerül. Néha a sav fekvő helyzetben a garatba folyik, és marni kezdi a nyálkahártyát. Ilyenkor az embernek állandóan köszörülnie kell a torkát, köhögés jön rá, vagy torokfájás kínozza. Szerencsétlen esetekben az apró savcseppek a tüdőbe is eljutnak, és ingerlik a léghólyagocskákat, aminek hatására a páciens asztmás rohamot kap, látszólag indokolatlanul.

Indulás az orvoshoz!

Akinek négy héten keresztül folyamatos gyomorégése van, okvetlenül forduljon orvoshoz! A gyomorégést nem szabad elbagatellizálni, mert súlyos kihatásai lehetnek. A refluxbetegség alattomosan támad, ezért sokszor észrevétlenül alakul ki: az enyhe égő érzés hátterében pedig már nyelőcsőgyulladás is lehet.

Jó tudni! A túl sok bevitt táplálék sem tetszik a gyomornak. A túlsúly nyomást gyakorol rá, ebből adódóan tartalmát az ellenkező irányba préseli, így a záróizom lassan-lassan kitágul.

Provokáló tényezők

 • Az alkohol, a nikotin és a kávé gyomorsavat termel. A gyomorsav ingerli a gyomor idegeit, fokozza a savtermelést, és megzavarja a záróizmok funkcióját. A táplálékban lévő zsírok is savvá alakulhatnak át. Ez túl sokat követel a gyomortól, ráadásul az emésztés folyamatára is ártalmas. A gyomor bejáratának záróizma kontrollálhatatlanná válik.
 • A gyógyszerek, különösen a szívgyógyszerek és a hormonkészítmények, mint pl. a fogamzásgátló tabletták ugyanúgy gátolhatják a gyomor tevékenységét. A szövetek fellazulnak, a záróizmok elernyednek, és a gyomorsav útra kel.

A savtermelésben létrejött rendellenesség nagy terhet ró a gyomorra és a záróizomra. A gyomrot ugyanis sűrű izomszövedék veszi körül, ami túlgerjesztés folytán egészen kizökken a kerékvágásból, és ez hibás szabályozáshoz vezet, pl. gyomorégés és -fájdalom jelentkezik. A gyomornyálkahártya-gyulladáshoz hasonló tünetek mögött nem mindig vannak szervi problémák.

Nem mindig a Helicobacter a hibás!

A Helicobacter pylori, a nemrég felfedezett baktérium sokak gyomrában megtelepedett már. Híres-hírhedt gonosztevő, és bár sokszor okkal hibáztatható, jelen esetben mégsem vétkes. Hatásaként krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás, illetve gyomor- és nyombélfekély alakulhat ki.

Érdekes! A legfrissebb kutatások szerint a baktériumfertőzés és a refluxbetegség között nincs összefüggés, sőt a baktérium megakadályozhatja a refluxbetegség kialakulását. A kórokozó ugyanis csökkenti a savtermelődést - a gyomorégés tehát kizárt. Az antibiotikumos terápia hatására a kórokozó kiürül, ilyenkor a savszint emelkedése miatt sokan panaszkodnak gyomorégésre.

Legfontosabb a diéta!

Mindenekelőtt meg kell állapítani, hogy a gyomor nyálkahártyája milyen mértékben sérült. Ehhez gyomortükrözésre van szükség. Máskor az orvos szondával megméri a savszintet.

Könnyebb esetekben elegendő az étkezési szokásokon változtatni:

 • Esténként kerüljük a késői vacsorát, és lefekvés után ne keljünk fel még egyszer, hogy együnk valamit!
 • A zsíros, édes és erősen fűszerezett ételek aktiválják a savtermelést, ezért ideiglenesen ajánlatos az étrendet átalakítani.
 • A gyomorsavtöbblet savkötőkkel semlegesíthető. Ezek azonban a savnak csak a maróerejét csökkentik, a termelődését nem.
 • Hosszan tartó panaszok esetén az orvos gyógykészítmények szedését rendeli el, amelyek gátolják a túlzott savtermelést.

Az okok megszüntetése

A legújabb készítmények az okot is megszüntetik, és megnyugtatják a nyelőcső nyálkahártyáját. A krónikus gyomorgyulladásban szenvedők szintén javulást tapasztalhatnak, ám a nyálkahártya elváltozásai lassabban gyógyulnak, legalább 6-12 hét kell hozzá.

Végső megoldás: az operáció

Operációra akkor kerül sor, amikor meg kell akadályozni, hogy a sav további károkat okozzon a nyelőcsőben. Ez a beavatkozás ma már kíméletesen, endoszkóppal történik, metszés nélkül. A gyomor egy részét megemelik, és a záróizomra egy erősítőgyűrűt helyeznek. A páciensek 90%-a a műtét után már panaszmentes. Mindenki számára létezik tehát valamilyen hatékony gyógymód, a gyomorégés tehát még súlyosabb esetekben sem keserítheti meg hosszú távon az ember életét.

Segítség a hétköznapokban

 • Akut panaszok esetén speciális gyógyteák fogyasztása megszüntetheti a problémákat: kamilla, cickafark, apróbojtorján, orbáncfű.
 • Átmenetileg a gyógyszerek csillapíthatják a kellemetlen érzést.
 • Alvásnál érdemes egy kissé megemelni az ágy fejrészét.
 • Testsúlycsökkenéskor minden kiló elvesztése után csökkennek a panaszok.
 • Ne emeljen nehezet, és munka közben tartsa magát egyenesen, hogy a gyomor ne nyomódjon össze, és ne préselje a savat a nyelőcsőbe.
 • Ne fogyasszon alkoholt, nikotint, továbbá zsíros, savanyú, csípős, erősen fűszerezett ételeket, mert azok elsavasítják a gyomrot! A zöldségek (főként a burgonya), a gyümölcsök, a tejtermékek és a szénsavmentes ásványvíz könnyen emészthető.
 • Közvetlenül elalvás előtt tilos enni!

S. Gy.

|
2005-07-20 14:51:32


A gyomorégés leggyakoribb okai

Gyakori panaszról van szó, a reflux-betegségben (GERD) szenvedőknél akár állandósulhat is a gyomorégés. Bizonyos esetekben egyértelmű, mi váltja ki a gyomorégést, az...


Éjszakai gyomorégés

Milliók szenvednek a gyomorégéstől, és az annál súlyosabb GERD-től (GORB, gastroesophagalis reflux betegség). Kutatások igazolják, hogy az éjszakai gyomorégés ötből...


Az állandó stressz refluxot okozhat

Minden negyedik ember életét megnehezíti a reflux Magyarországon, amiért leginkább a helytelen életmód és a stressz okolható.


Gyomorégés ellen

A reflux betegségben szenvedőknek nemcsak az a fontos, hogy mit esznek, hanem legalább annyira az is, hogyan.


A reflux nem csak gyomorégést okoz

Az emberek többségének szokott néha égni a gyomra, de akiknél a gyomorégés a reflux-betegség (GERD – gastroesophagal reflux disease) tünete, kezelés nélkül egy s...


hirdetés