Mit kell tudni a refluxbetegségről ?

A refluxbetegség igen gyakori probléma a mindennapos orvosi gyakorlatban. A betegség lényege, hogy a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe és ott kellemetlen klinikai panaszokat és tüneteket okozhat, gyulladásos folyamatokat és azok késői szövődményeit eredményezheti.

| InforMed Hírek20   InforMed | Horváth, Zs.

Kép: Getty Images

Előfordulásának gyakoriságáról pontos adatokat nem tudunk, annyi viszont biztos, hogy a refluxbetegség népbetegségnek tekinthető. 

Típusos tünetek

A legtípusosabb tünetek - gyomorégés, savas felböfögés, mellkasi fájdalom - a refluxbetegségre terelhetik a gyanút. A gyomorégés meleg, égő érzést jelent, mely a mellkas középvonalában jelentkezik. Kisugározhat a hátba, nyakba, állba, ritkábban a fülekbe, vagy akár mindkét karba.

Többnyire evés után vagy fekvő helyzetben, alkalmanként a hasi nyomás fokozásakor (hajlás, emelés) jelentkezik, savközömbösítő gyógyszer bevétele csökkenti. A savas felböfögés a savas vagy keserű gyomortartalom visszaáramlása a torokba és a szájüregbe. Gyakran jelentkezik éjszaka, amikor a beteg arra ébred, hogy szája tele van savanyú folyadékkal. Gyakori kellemetlen kísérője a rossz szájíz és szájszag.

A mellkasi fájdalom a refluxbetegség legnagyobb problémát okozó tünete, hiszen hátterében szívbetegség is állhat. Minden ilyen esetben részletes kardiológiai vizsgálattal ki kell zárni a szívbetegség fennállását. Átmeneti nyelési nehezítettség a betegség bármely fázisában előfordulhat. Ilyenkor a betegnek az étel lenyelésekor az az érzése támad, hogy az elakad, vagy csak lassan, nehezen jut tovább.

Ha a nyelési nehezítettség érzése tartósan fennáll és a tünet egyre kellemetlenebb formában jelentkezik, elsősorban szervi eltérésekre (daganat, szűkület) kell gondolnunk. Ezen túlmenően egyre több és meglepő panasz - asztma, krónikus köhögés, rekedtség, krónikus csuklás, a fogzománc károsodásai - hátterében is felfedezik a refluxbetegséget. Típusos panaszok esetén az első választandó vizsgálat a nyelőcső- és gyomortükrözés, mely alkalmas a nyelőcsőgyulladás fennállásának, súlyosságának és az esetleges szövődményeknek (szűkület, fekély, daganat) megítélésére

A betegség kezelésébena gyakorlatban háromféle lehetőség, illetve ezek kombinációja áll rendelkezésünkre: 1. konzervatív nem gyógyszeres, 2. gyógyszeres, 3. sebészi kezelés. A refluxbetegség kezelése diétás rendszabályok bevezetésével és életmódbeli tanácsok adásával kezdődhet.

Gyógyszer helyett-életmódváltozás

Javasolt diétás rendszabályok: magas fehérje-, alacsony zsír- és magas rosttartalmú étrend, gyakori, kis étkezések; könnyű vacsora, amely a lefekvés előtt legalább 3 órával történjen; erősen korlátozni, illetve kerülni kell a kávé, az alkohol, a savanyú és fűszeres ételek, a csokoládé fogyasztását, valamint azon ételekét, melyek tapasztalat szerint gyomorégést váltanak ki. Kerülni kell a zsíros ételeket is, és az egy alkalommal történő nagy mennyiségű étel elfogyasztását.

Javasolt egyéb életmódbeli rendszabályok: óvakodni kell a nehéz tárgyak emelésétől, a szoros ruhák viselésétől; javasolt a dohányzás elhagyása vagy csökkentése. A testsúly csökkentése elhízottakon néha drámai javulást eredményezhet. Javasolt az ágy fejvégének 20 centiméterrel történő megemelése, ez hatásosabb, mint a külön párnák használata, vagy megfelelő nagyságú szilárd (habszivacs) ék a vállak és fej alá elhelyezve is jó megoldás.

Mindezek alapján megállapíthatjuk, hogy a refluxbetegség azon betegségek közé tartozik, melyek megelőzése és gyógyítása érdekében a beteg a legtöbbet teheti. A részletezett tünetek jelentkezése esetén célszerű a vizsgálatokat elvégezni és a kezelést elkezdeni, hogy a betegség minél előbbi gyógyulását elérjük, és a késői szövődmények kialakulását elkerüljük.

| reflux, GERD, GOR, sav visszaháramlása, gyomorégés
2022-11-28 16:07:31
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop