Hirdetés

Nyelvlökéses nyelés

A helytelen hangképzés oka gyakran nem közvetlenül a beszédben, hanem a nyelési funkció rendellenességében keresendő.

helytelen, hangképzés, logopédus, nyelvlökéses, nyelés, pöszeség |

Gyógy-ír   Kisalföld | Róth, M.

A szabályos nyelés egy akaratlagos orális (szájtéri) és egy reflexszerű pharyngeális (garati) fázisból tevődik össze. Amennyiben a nyelv és az izmok funkciója rendellenes, ez az eltérés az akaratlagos fázisban jelentkezik, ezért a terápia során tudatosan megváltoztatható. Nyelvlökéses nyelésű egyénnél nyugalmi helyzetben a nyelv és az ajkak szabályos állásúak, a fogsorok nem zárnak; nyelés folyamán a fogsorok nem érintkeznek, ezért a nyelv az első vagy az oldalfogak közé csúszik. Ez a nyelési forma csecsemő- és kisgyermekkorban normálisnak tekinthető, de előfordulása az életkor növekedésével csökken, és idővel megszűnik. Általában a vegyes fogazat kialakulásától tekintjük a nyelvlökéses nyelést károsnak.

Okai
  • Táplálás. A nem megfelelő méretű, formájú cumi, a cumin helytelenül alkalmazott egy nagy lyuk megnehezíti a nyeléshez szükséges állkapocsizmok munkáját, ezért helytelen nyeléshez vezethet.
  • Fogváltás idején a kialakult résekbe csúszhat a nyelv, ez átmenetileg létrehozhat megváltozott nyelési formát, ez azonban spontán rendeződik.
  • Ujjszopás is eredményezhet nyitott harapást és helytelen nyelést.
  • A túl nagy méretű orr- és garatmandulák, a krónikus allergia a nyelv előretolását, ezáltal szintén nyelvlökéses nyelést eredményezhet. A logopédiai terápia során fontos a probléma korai felismerése és kezelése, ezért a szülőknek hasznos megismerniük a megfelelő korai táplálási formát, a rágás szerepét, a nyelv helyes elhelyezkedését megváltoztató tényezőket.
Tünetei

Nyelésnél az állkapocs enyhe elmozdulást végez, emlői izmai nem mozgékonyak, ezért nem zárják a fogsorokat. A kóros nyeléssel együtt jár a pöszeség, ami a sz,z,c,s,zs,cs,ty,gy,ny,t,d,l,n,r hangok esetleges sérülését jelenti. A leggyakoribb a sziszegők torz ejtése, legfeltűnőbb a frontfogak között kicsúszó nyelvhegy. A nyelvlökéses nyelés gyakran okoz fogrendellenességet..

Vizsgálat

Célja, hogy a terápia megtervezéséhez megfelelő támpontokat adjon. A vizsgálaton logopédus, ortodontus (fogszabályozással foglalkozó szakorvos), fül-orr-gége szakorvos vesz részt. Fontos megállapítani a nyelvlökéses nyelés valós meglétét, típusát, súlyosságát, állandóságát, strukturális és funkcionális tényezőit, etiológiai hátterét, a fog- és beszéd-rendellenesség jelenlétét és a kezelés indokoltságát.

Terápiája

A nyelvlökéses nyelés terápiájában nincs egységes módszer. Minden logopédus az általa kipróbált és leghatásosabbnak vélt módszert, módszerek kombinációját alkalmazza. Vannak azonban olyan okok, melyek esetén nem ajánlott a terápia. Ezen okok: a különlegesen renyhe nyelv, a javuló fogrendellenesség, a túl fiatal életkor, az átmeneti típusú nyelés, az előzetes orvosi kezelés vagy fogszabályozás szükségessége, az értelmi fogyatékosság, a rögzült terápiát gátló szokások, és végül a terápia elutasítása a gyermek részéről.

A legismertebb terápiák ma Magyarországon:

1. Az orthodontiai gyakorlatban mechanikus nyelvakadályokat használnak, ezek lehetnek állandó, rögzített vagy kivehető "készülékek".

2. A kisgyermekek (49 év) számára készült terápia szembetűnő fogrendellenesség, krónikus szájlégzés vagy a terápiát gátló szokások esetén különösen indokolt. A foglalkozások során a nyelésben résztvevő izmok edzése után a helyes nyelés megtanulása következik, majd az új nyelési tevékenység rögzítése.

3. A fonetikus módszer (logopédus által összeállított) 5 fokon keresztül vezet el a helyes nyelésű beszédhez. A nyelési folyamat megértetésével indul, majd a nyelvhegy ügyesítése után a nyelési folyamat gyakorlása történik folyadékkal, az ajkak és fogak zárása után pedig a nyelvhegy-gyakorlat végzése következik nyelés és beszéd előtt. Ma Magyarországon a legelterjedtebb óvodai terápia ennek a módszernek az alapelveire épül. A kezelés alapja kóros izomtevékenység rendezése, a fog- és a beszéd-rendellenesség javítása pedig párhuzamosan halad. (A fogrendellenességek kezelésére a gyógycumi ajánlott.) A beszédkorrekció heti 2 órát jelent, 46 fős csoportokban. A feladatok a nagy- és finommozgások, a beszédszervi izomzat, az emlékezet, a hallási figyelem fejlesztését foglalják magukban. A szabályos nyelés megtanítása 4 részre bontva folyik.

4. Pszichológusok fejlesztettek ki egy, a pozitív és negatív megerősítésre épített terápiát. A terápia során a folyamatosan megemelt teljesítményszint elérése esetén a gyermek jutalmat kap. Állandó emlékeztetők segítik a gyermeket abban, hogy a helyes nyelési funkció automatikussá váljon. 5. Különösen indokolt esetben, feltűnően nagy nyelv esetén műtéti megkisebbítés alkalmazható, ez azonban ritkán szükséges.

A nyelvlökéses nyelés terápiája logopédus, orthodontus és foniáter együttműködése nyomán jön létre. A kezelést végző szakemberek általában logopédusok és speciális (izomterápiával foglalkozó) szakemberek.

helytelen, hangképzés, logopédus, nyelvlökéses, nyelés, pöszeség

2007-11-20 11:40:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop