Hirdetés

Reflux-betegség makacs tünetekkel

Vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a reflux-betegek tünetei a kezelés ellenére továbbra is megmaradnak akkor, ha egyidejűleg irritábilis bél-szindrómájuk is van, szoronganak vagy kimerültek.

reflux, GERD |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Az emberek mintegy 20 százalékánál hetente jelentkeznek a reflux tünetek: gyomorégés és a gyomorsav visszafolyása. Bár a betegek többsége gyógyszeres kezelésre tünetmentessé válik, sokan vannak, akik állandó, makacs tünetekről számolnak be.

A kutatók 132 refluxban (GERD, GOR) szenvedő beteg adatait tekintették át. Mindegyikük egy felmérésen vett részt, melynek során a tünetekkel, életminőséggel és pszichés gondokkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a vizsgálat kezdetekor, majd nyolc hetes gyógyszeres kezelést követően.

A vizsgálatot befejező 101 betegek 36 %-a irritábilis bél-szindróma is előfordult, 41 % pedig pszichés gondokkal küzdött. A kezelés után valamennyi beteg állapota javult, de azoknál, akiknél fennállt az IBS illetve a szorongás is, több reflux-tünetet észleltek, és rosszabb életminőségről számoltak be, mint a többiek.

A kutatók szerint az első olyan vizsgálat, amely megállapítja, hogy az IBS és a pszichés zavarok befolyásolhatják a reflux betegség kezelését.

reflux, GERD

2021-07-26 11:03:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop