Néhány tanács a gyomorégésre, reflux-betegségre

Az alábbiakban felsorolunk néhány zsírszegény, rostokban gazdag ételt, ami csökkenti a gyomorégést és enyhíti a panaszokat.


A gyomorégés és a fűszeres ételek

Az orvostudomány gastro-oesophagealis reflux betegségnek (GOR) hívja azt a jelenséget, amikor az étel és a gyomorsavak vissza tudnak jutni a gyomorból a nyelőcsőbe. Ez a jelenség égő érzéssel jár, ami néha akár a torokig is felvándorolhat.


Invazív eljárás nélkül gyógyítható a reflux-betegség

Egy új sebészi eljárás reményt jelent azok számára, akik refluxbetegség következtében gyomorégésben szenvednek. Az szájon át történő, metszés nélkül végzett műtét (Transoral Incisionless Fundoplication, ITF) során nem keletkezik hasi seb. Ezt az eljárást már több tengerentúli kórházban alkalmazzák – sikerrel.


Reflux-betegség makacs tünetekkel

Vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy a reflux-betegek tünetei a kezelés ellenére továbbra is megmaradnak akkor, ha egyidejűleg irritábilis bél-szindrómájuk is van, szoronganak vagy kimerültek.


Ég a pokol... A gyomorsavtúltengés kezelése

Nem kell, hogy megízleljük vagy lássuk kedvenc ételünket, elég, ha rágondolunk, s összefut a nyál a szánkban. Akárcsak akkor, ha ízletes ennivalókról beszélgetünk a "Te mit főztél a hétvégén?" traccsparti keretében. Főzünk, eszünk, emésztünk. A legegyszerűbb képlet. Persze csak addig, amíg nincsenek gondjaink az emésztésünkkel...


A nyelőcső betegségei

A nyelőcső megbetegedései igen változatosak lehetnek az anatómiai elváltozást létrehozó ok szempontjából, de közös nevezőre hozhatók az ilyenkor jelentkező tüneteket illetően.


A nyelőcső fekélyes elváltozásai

A nyelőcső nyálkahártyáján viszonylag ritkán keletkeznek fekélyek. Ezek elsősorban mechanikus okok (idegen test stb.) miatt jönnek létre. Egy másik csoportba sorolhatók azok a fekélyek, amelyek fertőzések kapcsán alakulnak ki.


A nyelőcső gyulladásos elváltozásai

A nyelőcső külső vagy belső - hő, vegyi, mechanikus vagy baktériumok által előidézett - irritáció hatására akut (heveny) vagy krónikus (idült) gyulladásos reakcióval válaszol, attól függően, milyen a károsító hatás természete, erőssége és a nyelőcsövet alkotó szövetek reakciójának a minősége.


A nyelőcső visszeres tágulatai (varixok)

A felszívódott tápanyagokat az ún. portális keringés szállítja a belektől a máj felé. Bizonyos körülmények között a vérnek a májon való áthaladása nehezített, s ekkor a hasüregben olyan összekötő erek nyílnak meg, amelyek a vért a máj megkerülésével szállítják el.


A nyelőcsőizmok mozgászavara (achalasia)

Vannak olyan anatómiai elváltozás hiányában fennálló nyelőcső-megbetegedések, melyek közül a leglényegesebb a nyelőcsőizmok mozgászavara, az achalasia.


| 2 | |

Web Design & Development Prowebshop