Nyelőcső-diverticulumok

A nyelőcső diverticulumai sérvszerűen kiboltosuló kis tasakok, amelyek belsejét a nyelőcső nyálkahártyája borítja. Általában ott fordulnak elő, ahol a nyelőcső természetes szűkületei vannak, így a gége, a légcső és a rekeszizom magasságában.


Nyelőcsőelzáródás: egyéb okok

A betegek egy részében a nyelőcső szűkülete (striktura) veleszületett, másokban a gyomorból ismételten visszafolyó sav (savas reflux) okozza a nyálkahártya sérülését.


Alsó nyelőcső gyűrű

Egy feltehetőleg már születéskor meglévő, alsó nyelőcső gyűrű (Schatzki gyűrű) szűkíti a nyelőcső alsó szakaszát. A nyelőcső alsó szakaszának átmérője normálisan 4-5 cm. Ha a szűkület átmérője 1,5 cm, vagy kevesebb, a betegnek problémát okoz a szilárd ételek nyelése. Ez a tünet bármely életkorban kialakulhat, de 25 éves kor alatt ritka. Ha a gyűrű átmérője nagyobb, mint 2 cm rendszerint nem okoz tüneteket.


Savas visszafolyás (reflux)

A savas visszafolyás (gasztroözofageális reflux, regurgitáció) a gyomortartalomnak felfelé, a nyelőcsőbe történő visszafolyása. A gyomor borítása megvédi a szervet a saját maga által termelt sav hatásaitól. Mivel azonban a nyelőcsőben a hasonló védőréteg hiányzik, a visszafolyó gyomorsav fájdalmat, gyulladást (nyelőcsőgyulladás, özofagitisz) és sérülést okoz.


Nyelőcső hártyák

A nyelőcső hártyák (Plummer-Vinson-szindróma, sideropéniás diszfágia) vékony membránok, amik a nyelőcsövet bélelő nyálkahártya felszínéről nőnek keresztül a nyelőcső belsejében.


Diszfágia lusoria

A diszfágia lusoria egy fejlődési rendellenesség, amit leggyakrabban a rendellenes lefutású jobb oldali kulcscsont alatti verőér (arteria subclavia) okoz. A nyelési nehézség már gyermekkorban, de akár később is jelentkezhet a rendellenes érben kialakuló érelmeszesedés következtében.


Nyelőcső nyálkahártya szakadás és repedés

A nyelőcső alsó szakaszának és a gyomor felső részének nyálkahártyáján az erőltetett hányás, öklendezés vagy csuklás alatt bekövetkező szakadást Mallory- Weiss-szindrómának nevezik.


Rekeszsérv

A rekeszsérv (hiátusz hernia) a gyomor egy részének kitüremkedése a rekeszizmon keresztül, a normális hasüregi helyzetéből a mellüreg felé. A rekeszsérv oka rendszerint ismeretlen. Lehet veleszületett rendellenesség vagy baleseti sérülés következménye is.


Nyelési zavar (garat)

A garatot érintő betegségek esetén nehéz lehet a falat továbbjutása a garat felső részéből a nyelőcső felé. A rendellenesség legtöbbször azoknál alakul ki, akiknek az akaratlagosan működő izmait (vázizmok) vagy az azokat ellátó idegeket éri megbetegedés.


Nyelőcső maró anyagok okozta sérülése

A maró anyagok, mint a tisztítószerek, károsíthatják a nyelőcsövet, véletlenül vagy szándékosan lenyelve, például öngyilkossági kísérlet esetén.


| | 3 |

Web Design & Development Prowebshop