Gyomornyugtató tippek

Ki ne ismerné az érzést, hogy egy hirtelen trauma, vagy a tartós stressz hatására gyomra összeugrik?...

gyomorbántalom, gyomorsav, autogén tréning | Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(4):52-55   Celsus Kft. | Bárdos, E.
Attól a pillanattól, hogy Gabriella (34) egy elismert reklámügynökségnél vezetői beosztást kapott, élete megváltozott. Boldogsága odalett. A stresszt eddig szinte egyáltalán nem ismerő gyomra fokozatosan megtagadta a táplálékfelvételt. Csak hosszú viaskodás és öt kiló leadását követően határozta el, hogy orvoshoz fordul. Rendszeres autogén tréningbe kezdett, mely során megtanulta, hogyan lazítsa el magát és gyomrát. És lássanak csodát! Lassacskán megjött az étvágya. Napjaink gyors tempójú világában a legtöbb embernek meg kell küzdenie köny-nyebb gyomorproblémákkal. Cikkünkben az egyre gyakoribbá váló gyomorpanaszok legjobb természetes kezelési lehetőségeit szedtük csokorba.

IDEGI ÖSSZEKÖTTETÉS

Sok ember átéli mindazt, amit Gabriella is tapasztalt. Gyomrunk ugyanis közvetlen idegi összeköttetésben áll az aggyal, így a bánat, a düh, a gondok és a stressz elkerülhetetlen reflexhatást gyakorolnak. A gyomor ilyenkor az egészséges, tolerálható mennyiségnél több gyomorsavat termel. Szerencsés esetben csupán átmeneti felületi irritáltság vagy gyomornyálkahártya-gyulladás- gasztritisz, gyomorhurut - jelentkezik. Ha azonban a gyomorsav mélyen behatol a gyomorfalba, fennáll a veszélye a fekélyesedésnek.

Félre a savkötő tablettával!

Kellemetlen, savas böfögés és gyomorégés hatására gyakran nyúlunk savlekötő szerekért. Úgy gondoljuk, ezzel úrrá leszünk a „gonoszon”. Ám a valóságban épp az ellenkezőjét tesszük! Az alkalikus gyógyszerek használata a gyomorban túltengő savakat közömbösíti ugyan, de termelődésüket nem állítja le. A felesleges savak lekötése után a szervezet ismét savakat termel, ennek ellensúlyozására pedig újabb tablettákat kell lenyelni. Gyomorhurut és gyomorfekély esetén ajánlatos az elővigyázatosság! Inkább az okokat és ne a tüneteket kezeljük!

NYUGALOM!

Mégis hogyan nyugtassuk meg lázongó gyomrunk?
  • Az agar-agar egy növényi nyálkaanyag, melyet különböző vörösalgafajokból nyernek. A gyomornyálkahártyát megvédi a feleslegben termelődő sósavtól. Naponta többször fogyasszunk el egy-egy teáskanálnyi vízben oldott agar-agar port!

  • Érdemes többször és keveset enni. Legjobb, ha naponta ötször étkezünk, ami kezdetben talán kissé kényelmetlen lehet, a gyomornak azonban igazán jót tesz.

  • Kiváló természetes gyógyír a cickafarktea. Étkezés után, naponta háromszor egy csészényit igyunk meg!

  • Gyomorhurut esetén a zúzott lenmagvakból készített teafőzet segít.

  • A normál bélflóra egyik azon része szervezetünknek, amelynek - a gyomorpanaszok mellett - talán legtöbbet ártanak a modern életviteli szokások: a környezetváltozás, a stressz, egyes gyógyszerek stb. Az egészséges bélflóra helyreállítása megfelelő baktériumok bevitelével lehetséges. A joghurtok jótékony hatása már régóta ismert, de számos hasznos baktériumot tartalmazó készítmény is segíthet.

  • Lelki eredetű gyomorpanaszok esetén kizárólag a gyógyszerek nem vezetnek gyógyuláshoz. Gyógyulásról csak akkor beszélhetünk, ha sikerül a lelki egyensúlyt ismét megtalálnunk. Ilyenkor az orvossal, természetgyógyásszal vagy egy megbízható személlyel folytatott beszélgetés nagyon fontos és szükséges. Meg kell találnunk, hol vannak lelki életünk zavaró tényezői, és hogyan segíthetünk mindezen!

A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYES RECEPTEK (1.)

TEAFŐZET: 10 g fehér üröm - savszabályzó, 10 g ezerjófű - gyomorerősítő, 30 g angyalgyökér - lazító hatású, 20 g kamillavirág - görcsoldó, 20 g borsmentalevél - étvágyjavító Elkészítése: a teakeverékből naponta háromszor forrázzunk le egy teáskanálnyit egy csészében! Hagyjuk állni öt percig, tetszés szerint kevés mézzel ízesíthetjük. Étkezés után kortyolgatva fogyasszuk!

TESZTELJE MAGÁT!
Beteg-e a gyomra?

 

1. Gyakran szenved teltségérzéstől? Nyomást érez a gyomrában?

nem

0

néha

2

igen

4

gyakran

8

2. Gyomorfájdalmai vannak, különösen éhgyomorra van gyomorgörcse? 0 2 4 8
3. Gyakran szenved böfögéstől vagy gyomorégéstől? 0 2 4 8
4. Puffadás, felfúvódás kínozza? 0 2 4 8
5. A bánatot, stresszt, dühöt a gyomrában érzi? 0 4 6 10
6. Étvágytalanság gyötri? 0 2 4 8
7. Arcszíne egészségtelen, sápadt? 0 2 4 8
8. Étkezést követően gyakran böfög? 0 2 4 8
9. Dohányzik? 0 2 4 8
10. Fogyaszt alkoholt? 0 2 4 8
11. Sietve eszik? 0 4 8 10
12. Előfordul, hogy nem rágja meg jól az ételt? 0 4 8 10
13. Kedveli az erős, zsíros vagy édes ételeket, s fogyasztja-e ezeket nagy mennyiségben? 0 2 4 8
14. Túl keveset tud lazítani? 0 2 4 8
15. Mérgelődik anélkül, hogy beszélne róla? Bánatos? 0 2 4 8
16. Gyakran bosszankodik otthon vagy a munkahelyén? 0 2 4 8
17. Gyomorfájdalmai okoznak fejfájást? 0 2 4 8
18. Gyomortájékán betegnek érzi magát? 0 2 4 8

Értékelés

0-30 pont. Összegyűjtött ugyan néhány pontot, de ez ne nyugtalanítsa. Gyomra egészséges. Hallgasson szervezete jelzéseire! Egyik-másik gyenge pont még biztosan kiküszöbölhető.

31-50 pont. Teste figyelmeztető jelzéseit komolyan kellene vennie! Gyomra nem beteg komolyan, bizonyos korrigálások azonban már sürgetőek. Nézze át még egyszer alaposan a kérdőívet! Hol vannak a gyenge pontok?

71 pont felett. Gyomra nagy valószínűséggel beteg. Mihamarabb keressen fel egy orvost vagy természetgyógyászt! Gyomrának segítségre van szüksége! Fogadja meg a tanácsokat. A panaszokat és lefolyásukat figyelje meg részletesen!

FORGÓKÚRÁZZUNK!

Elsősorban idegi eredetű gyomorbántalmakra jól bevált a kamilla- és orbáncfűteás forgókúra. Reggelente igyunk két csésze teát, édesítés nélkül, majd feküdjünk tíz percig hanyatt, tíz percen át a jobb oldalunkon, tíz percig a hasunkon, és újabb tíz percen keresztül a bal oldalunkon! Így érjük el, hogy a kamilla gyógyhatású anyagai a gyomorfal teljes területére behatoljanak. A kamilla fájdalomcsillapító, görcsoldó, az orbáncfű nyugtató és gyulladásgátló. A forgókúra után további 30 percig maradjunk fekve, csak ezután kezdjünk el reggelizni!

Ajánlható a mézes vizes forgókúra is: 300 ml meleg vízhez adjunk egy evőkanál mézet! Jól keverjük össze, hogy a méz teljesen feloldódjon! A mézes vizet lassan igyuk meg! Utána 10-10 percig feküdjünk hanyatt, jobb oldalunkon, hasunkon, majd a bal oldalunkon! További harminc percig maradjunk fekve! A mézes víz csökkenti a gyomorsav szintjét, és enyhíti a gyulladást, ezenkívül gátolja a Helicobacter pylori nevű baktérium szaporodását is.

A LEGJOBB GYÓGYNÖVÉNYES RECEPTEK (2.)

NÖVÉNYI CSEPPEK: 5 ml fehér üröm-tinktúra - savszabályzó, 5 ml ezerjófű-tinktúra - gyomorerősítő, 20 ml kamillatinktúra - görcsoldó, 10 ml édeskömény-tinktúra - nyugtató, 10 ml körömvirág-tinktúra - gyulladásgátló. Elkészítése: naponta háromszor 15-25 ml keveréket vegyünk be, kevés vízzel hígítva.

NYERS BURGONYA ÉS BURGONYALÉ

Az I. világháború időszakából sok olyan gyógyító étel ismert, melyek a nyers burgonya gyomor-bántalmakra gyakorolt hatását igazolják. Az éhség gyötörte katonák a földekről kikapart burgonyát nyersen ették, s ennek hatásáról a tábori orvosok érdekes megállapításokat tettek. Azok a katonák, akik gyomorpanasztól szenvedtek, szinte kivétel nélkül ismét egészségesek lettek. A burgonyalé képes a legrövidebb időn belül megszüntetni vagy legalább mérsékelni a gyomorgörcsöt és a gyomorégést. Ezért a hatásért a préselt lében levő atrofin a felelős. Nézzük részletesen a három hétig tartó kúrát!

Étkezés előtt vagy étkezéshez először igyunk 50 ml bio burgonyalevet! Ezt az adagot növeljük lassanként 100 ml-re! Már 48 óra elteltével tapasztalhatjuk közérzetünk javulását. Megszűnik a gyomorégés, az émelygés, a gyomorgörcsök és a kellemetlen böfögés. Két hét múlva a gyógyulási folyamat olyannyira előrehalad, hogy gyomornedvünk savtartalma normalizálódik!

FONTOS GYÓGYNÖVÉNYEK

A zöldpatika növényei teafőzetként vagy a friss növényből préselt cseppek formájában fogyaszthatók.

A fehér üröm ismert gyomorerősítő fű. Hatóanyaga a gyomor-bél területén jelentkező görcsös fájdalmakon, gyomorhuruton, lepedékes nyelv és szájszag jelezte gyomorégésen segít.

A kisezerjófű étvágygerjesztő, gyomorerősítő, emésztésjavító és vérképző hatóanyagokat tartalmaz. Különösen gyomorrontás, teltségérzet, puffadás és savtúltengés esetén javasolt.

Az angyalgyökér a gyomrot erősíti, megnyugtatja, görcseit oldja, és enyhíti a puffadást. A pszichés eredetű gyomorpanaszokra is ajánlatos.

A kálmos legyengült teljesítőképességű és igénybe vett gyomorra ajánlatott gyógyír.

Bárdos Erika
| gyomorbántalom, gyomorsav, autogén tréning
2006-04-03 16:46:55
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop