Heveny gyomorhurut (gyomorrontás)

Gyakorlatilag minden ember életében előfordul egyszer-egyszer. Okozhatja túl sok, romlott vagy fertőzött étel, szalmonellával fertőzött kacsatojás, nyáron a hűtőszekrényen kívül vagy a hűtőszekrényben helytelenül tárolt ételek, különösen hús, tej és tésztafélék, de gyakran a túl hosszú ideig tárolt fagylalt is.

Gastritis, gyomorhurut, gyomorrontás | Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.
A panaszok az étel fogyasztásától számított 2 órán vagy 1-2 napon belül jelentkeznek. Jellegzetes tünetei: gyomortáji nyomás, étvágytalanság, rossz közérzet, néha fájdalom, hányinger, hányás, hőemelkedés vagy láz. Ha a romlott gyomortartalom eljut a vékonybélbe, a gyulladás és az izgalom arra is ráterjed, így az említett tünetekhez még hasmenés is társul.

Heveny gyomorhurut esetén legelső teendő a gyomor-bél rendszer minél

Gyorsabb kiürítése. A gyomor kiürítésének legegyszerűbb módja a hánytatás; a hányási reflex langyos víz vagy garatcsiklandozás hatására könnyen kiváltódik. Ha a betegnek hasmenése is van, a bél alapos kiürítéséről is gondoskodni kell, ami 1-2 evőkanálnyi ricinussal vagy híg keserűsóoldattal (egy csapott kávéskanálnyi 2 dl vízben) érhető el. A hányás és a hasmenés okozta víz- és sóveszteséget citromos limonádéval, szacharinos teával feltétlenül pótolni kell. Célszerű ezekbe egy csipetnyi sót is tenni. Ha a kínzó hányinger a gyomor kiürülése után is tart, azt hideg jégkockával vagy jégbehűtött limonádéval csillapíthatjuk. Az egész hasra helyezett állottvizes borogatás általában nyugtatóan hat a gyomorra és belekre egyaránt. Tekintettel arra, hogy a heveny gyomorrontás nagyon legyengíti az embert, a beteget - a gyereket és öreget feltétlenül- ágyba kell fektetni.

Egy-két napos koplaltatás - de sohasem szomjaztatás-után a beteg elkezdhet híg darapépet vagy zabpelyhet fogyasztani. Az étrendet később fokozatosan bővíthetjük burgonyapürével, kompótokkal, lágytojóssal, négy-őt nap múlva se adjuk azonban a megszokott étrendet, még akkor se, ha az étvágy és a közérzet teljesen rendeződött. Gyomorrontás után legalább egy hétig csak kétszersültet, pirított kenyeret, reszelt sovány sajtot, főzelékpüréket, tejberizst, kakaót és húspépeket fogyasszunk. Legalább tíz napig ne lakjunk jól, viszont étkezzünk naponta gyakrabban. Tíznapos panaszmentesség után visszatérhetünk a megszokott régi étrendünkhöz.

Ha a hányás és a hashajtós után a hasmenés huzamos ideig nem állt el, orvoshoz kell fordulnunk. Önszántunkból ne szedjünk sem ópiumcseppet, sem más, a hasmenést "megfogó" gyógyszert, nehogy romlott vagy fertőzött béltartalom rekedjen beleinkben. Csak orvos rendelheti el - megfelelő bélfertőtlenítő gyógyszerek kíséretében - a hasmenést gátló szereket. Kívánatos, hogy már az első órában kellő mennyiségben fogyasszunk reszelt almát. Az alma ilyenkor azért ideális táplálék, mert pektintartalma nyugtatólag hat a bélfalra, víz- és sótartalma pedig pótolja a hányással és hasmenéssel elvesztett sót és vizet. A hasgörcsöt állott vizes vagy meleg borogatással vagy villanytermoforral lehet csökkentem. Tekintsük azonban alaptörvénynek, hogy a hasra sose tegyünk meleg borogatást, ha az fájdalmat váltana ki. A heveny vakbélgyulladás ugyanis lényegében a heveny gyomorbélhuruttal azonos tünetekkel kezdődik; ha ilyenkor meleg borogatást teszünk a hasra-mire a fájdalom fokozódik -, a vakbél átfúródását siettetjük. Amennyire helytelen a diétázást tíz napnál hamarább befejezni, annyira káros a panaszmentes embernek tíz napon túl is diétát adni, különösen akkor, ha a diéta íztelen, és étvágytalanságot okoz. Ennek csak felesleges gyengülés lehet a következménye.

Még egy alaptörvényt szívleljünk meg: gyermekeknél a hányás nem jelent mindig gyomorrontást, hanem lehet heveny fertőző betegség első tűpete is.

Sok gyomorhurut elkerülhető, ha a nyersen fogyasztott ételeket folyó vízben előzőleg gondosan megmossuk, és ha a főtt ételeket csak frissen vagy megfelelő hűtőtérben való tárolás után fogyasztunk. Tudni kell azt is, hogy még a jégszekrényben tárolt ételekben is szaporodhat a heveny gyomorrontásért felelős kórokozó. Fontos tudni azt is, hogy az eleve fertőzött ételben még mélyhűtés hatására sem pusztul el a kórokozó, hanem felmelegítés után tovább szaporodik. Ezért kell mindig fogyasztás előtt újra átsütni vagy felforralni. Tehát a jégszekrényben sem lehet mindent és korlátlan ideig tárolni.

| gastritis, gyomorhurut, gyomorrontás
2003-01-22 17:29:25

Web Design & Development Prowebshop