Hirdetés

Idült gyomorhurut

Oka legtöbbször mértéktelen alkohol-, mindenekelőtt töményszesz fogyasztás és túlzott dohányzás.Tünetei lényegében azonosak a heveny gyomorhurutéval, csak éppen enyhébbek.

krónikus gastritis, idült gyomorhurut |

Orvos a családban 1991 ;   Medicina Kiadó | Szendei, Á.

Leggyakoribb az étvágytalanság, enyhe émelygés, teltségérzés.

Ezek a panaszok származhatnak ugyan valóban idült gyomorhuruttól, de teljesen ép gyomor mellett is előfordulhatnak más szervek betegsége vagy lelki betegségek, pl. búskomorság, depresszió következtében. Ha tehát a laboratóriumi vizsgálatok e panaszok után pl. több vagy kevesebb savat találnak próbareggeli alkalmával, az egyáltalán nem jelent szükségképpen savszegény vagy savtúltengéses gyomorhurutot, hiszen a depresszió vagy a neurotikus állapot nemcsak étvágytalanságot, teltségérzést, hanem adott esetben fokozott vagy csökkent savtermelést is eredményezhet-, ráadásul mindezt teljesen ép gyomor mellett. Ha a beteg a lelki eredetű panaszok és a normálistól eltérő próbareggeli miatt különleges diétás megszorításokat is vállalna, a rendszerint kisebb ízértékű diéta hatására étvágya még romolhatna. Érthető, hogy ilyen esetekben nem az "idült gyomorhurutot", a savtúltengést vagy a savhiányt kell kezelni, hanem a lelki panaszokat kiváltó okokat kell megszüntetni, pszichoterápiával vagy gyógyszerekkel.

A gyomorhurut legjobb orvossága a diéta. A gyakori nézettel ellentétben azonban ennek a diétának nem szabad egyhangúnak, ízetlennek és fűszermentesnek lennie. Az ízetlen étel ugyanis csökkenti az amúgy is étvágytalan beteg étvágyát. Az étrend összeállításának alapelvei a következők:

Együnk naponta többször, de mindig keveset. Minden embernek magának kell kitapasztalnia, hogy melyik ételt tűri jól és melyik okoz panaszt. Fokozott gondot kell fordítanunk az étkezés körülményeire, a tiszta, ízléses tálalásra. Enyhe fűszerezés inkább hasznos, semmint káros. Az étkezés a teljes kikapcsolódás, a nyugalom és pihenés időszaka legyen. A gyomorpanaszos ember tehát ne egyék kapkodva, hanem gondosan rágja meg ételeit. Ha fogazata hiányos vagy hibás, hozassa azt rendbe. Ha rágni képtelen, a húsételeket darálva, a keményebb főzelékeket pedig szitán áttörve fogyassza.

Kerülni kell a nehezebben emészthető ételek fogyasztását; ilyen ételek pl. a zsíros húsok, szalonna, füstölt hús, hízott baromfi, csontvelő, tepertő, füstölt sajt, zsírban sült kehtészták (fánk, lángos), friss kehtészták, héjukban főtt hüvelyesek (bab, borsó, lencse), sok emészthetetlen rostot tartalmazó főzelékek (káposzta, karalábé, öreg karfiol), ecetben eltett savanyúságok, éretlen gyümölcsök, a nyers gyümölcsök héja és magva stb. Az egyes étkezések után egy-egy pohár szódavizes bor vagy feketekávé-ha az orvos határozottan el nem tiltotta általában nem árt, sőt néha használ is. Az idült gyomorhurutos panaszokat gyakran szüntetik a Herbária üzletekben kapható gyomorteák vagy a reggel éhgyomorra -éspedig kúraszerűen - fogyasztott gyógyvizek (Karlsbadi, Miravizes stb. aókúra).

A "gyenge gyomrú" igyekezzék rendet teremteni életében, kerülje az állandó feszültséget vagy a képességeit meghaladó elfoglaltságot. Aludjék naponta legalább nyolc órát. Ha állandó ülőfoglalkozást úz, munka közben vagy munka után sétáljon a szabadban. Ha lehetséges, tornázzon vagy ússzon. Ne feledjük, hogy az idült gyomorhurut igen gyakran egyáltalán nem a gyomor betegsége, hanem idegrendszeri működészavar, neurózis következménye

krónikus gastritis, idült gyomorhurut

2003-01-22 17:34:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop