Ünnepek utáni jajok

Az év utolsó napján mindig fogadkozunk. Elhatározzuk, hogy átalakítjuk életünket, felhagyunk káros vagy másokat bántó szokásainkkal. Ugyanakkor ilyentájt mindenki félreteszi a reformkonyha ételeit... A nagy családi ebédek-vacsorák idején mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy többet együnk-igyunk a kelleténél. Nem figyeljük az elfogyasztott kalóriákat, engedünk a csábításnak, s mindenfélét összevissza eszünk. A mértéktelen étel- és italfogyasztástól pedig gyomorpanaszaink lehetnek, és hányingerünk is kerekedhet...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):38-39   Celsus Kft. | Gálik, Á.
Az ünnepi lakomák és iszogatások után gyakori tünet a gyomorégés és a fájdalmas teltségérzet.

„BÛNLAJSTROM”

A megterhelő élelmiszerek között első helyen említhetők a zsírban sült, fűszeres húsfélék és néhány magyarosan elkészített zöldség, például a hagyma, a káposzta. Ha ezekre még cukros süteményeket, alkoholt, kávét és szénsavas üdítőket is iszunk, nagy a valószínűsége, hogy megülik a gyomrunkat. Felpuffadunk, a teltségtől majd' kiszakad a hasunk, esetleg gyomorrontást kapunk.

JEGYEZZÜK MEG! Az alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a szénsavas italok pedig szélképző hatásúak.

TEÁZZUNK!

Ilyenkor sokat segíthet a diéta! Ez esetben fogyasszunk főleg keserűteákat - ezerjófűből, ürömfűből, apróbojtorjánból, vidrafűből és pemetefűből - és kétszersültet! A keserű teafüvek rendkívül hatékonyak, mert erősítik gyenge gyomrunkat, és normalizálják a kellemetlen állapotot.

TIPP: a teákat mindig étkezés előtt 20-30 perccel kell meginnunk, édesítés nélkül. Készíthetünk forró teát még kamillából, édesköményből, citromfűből. A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt használhatjuk. (Belsőleg főleg a tápcsatorna gyulladásos betegségei esetén.) Illóolaja a gyomornedv-elválasztást és az ürítést sza bályozza. Javítja az epe képződését, serkenti az emésztést, csökkenti a teltségérzetet és a puffadást. Jó görcsoldó, különösen gyomor- és nyombélfekély, epegörcs esetén javasolt.

A megterhelt gyomorban túl sok sav termelődhet, mely nemcsak kellemetlen érzést okozhat, hanem visszaáramolhat a szájüreget a gyomorral összekötő nyelőcsőbe, miközben gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést okoz. Ilyenkor igyunk borsmenta-és ánizsteát: mindkettő javítja az emésztést! Nagyon jó görcsoldók és baktériumölők is egyben.

JÓ TUDNI! Nemritkán az is gyomorrontást okozhat, ha túl feszültek vagyunk, gyorsan eszünk, nem rágjuk meg rendesen az ételt, vagy sok levegőt nyelünk. A citromfű- és orbáncfűtea oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat. Ezenkívül még gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatással is rendelkeznek.

MÁSNAPOSÁN...

Az ünnepek elengedhetetlen itala a bor és a borból cukorral utólag erjesztett, sokáig érlelt, nagy szén-dioxid-tartalmú ital, a pezsgő. Nem árt, ha tudjuk, mit is tehetünk, ha több alkoholt fogyasztottunk a kelleténél, s gyötör a macskajaj!

  • Mivel alkohol fogyasztásakor szervezetünk sok folyadékot veszít, a másnaposság egyik ellenszere az, hogy lefekvés előtt sok vizet iszunk. Sós-savanyú lé is jó a vízhiány leküzdésére.
  • Kávét ne igyunk, mert az szintén vízhajtó hatású!
  • Ha lefekvéskor mintegy 30 g cukrot elfogyasztunk, felgyorsul az alkohol lebontása. Így pedig megúszhatjuk a fejfájást.
  • Hibát követünk el, ha másnap reggel újra alkoholt iszunk! „A kutyaharapást szőrével” gyógymód ez esetben rontja a helyzetet. Még tovább fog tartani, míg szervezetünk kitisztul.
  • Egy fájdalomcsillapító tabletta és egy kis lúgos por lefekvés előtt csökkenti a másnaposság kialakulását.
  • Ha van rá lehetőségünk, sétáljunk friss levegőn, mert így javítjuk oxigénfelvételünket!
  • A frissítő rozmaringos fürdő javítja keringésünket, elősegíti a káros bomlástermék kiürülését szervezetünkből!

Reméljük, kevés Olvasónknak lesz szüksége ilyen „trükkökre”, így mindenki kellemes hangulatban tölti majd az új esztendő első napjait!

EGYÉB LEHETŐSÉGEK...

  • Illóolajokat is alkalmazhatunk gyors elsősegélyként. Emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk van a mentolos illóolajoknak, például a borsmenta-illóolajnak vagy a köménymagolajnak. Néhány csepptől a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félni! 2 dl vízbe 2-3 cseppet csepegtessünk, majd keverjünk hozzá 1 kávéskanál mézet, és lassan kortyolgassuk el!
  • A nyers burgonyából frissen nyert lé gyomorégés esetén segít. Két-három darabból gyümölcscentrifugával vagy almareszelő segítségével nyerhetünk „életmentő” nedűt. Az utóbbi esetben a reszelt krumplit még szűrőn is át kell nyomkodnunk. Igaz, hogy így csak néhány csepp kivonathoz jutunk, de az így is igen hatásos savlekötő.
    NE FELEDJÜK! Mielőtt lenyeljük, tartogassuk egy kicsit a nyelvünk alatt, így a homeopátiás szerekhez hasonlóan, információs szinten is hatunk a szervezetünkre, s felgyorsítjuk gyógyulásunkat. A nyers krumpli levének fogyasztása éhgyomorra, reggeli előtt fél órával gyomor- és nyombélfekély esetén is nagyon jó hatású.
  • A friss káposzta belső leveleiből is préselhetünk vagy centrifugálhatunk levet. Több héten át kúraszerűen fogyasszuk!
  • A sok savat megköti és semlegesíti még a száraz fehér kenyér, a banán és kis mennyiségben a hígított vagy a sovány tej.
  • Nedves, meleg vászonkendőt vagy esetleg meleg vizes palackot is tehetünk a gyomortájékunkra, majd kössük át száraz gyapjúkendővel! Félóránként cserélgessük, amíg nem enyhül a fájdalom!
  • Előnyös az emésztést serkentő, a fehérjebontást segítő papaya- és ananászkivonatok fogyasztása. Ha sok húst ettünk, megelőzésképpen is bevehetünk egy szem enzimtablettát.
  • A keserű és a lúgos gyógyvizek fogyasztása is elősegíti a bél tisztulását. Bázikus ásványi anyagok semlegesítik a túl sok gyomorsavat. Megkötik a bélben a mérgeket, a rothadó és erjedő ételmaradékokat, és segítik a bélből való távozásukat. Ezenkívül ásványi anyagokkal, nyomelemekkel is ellátják a szervezetet.
  • Erős epehajtó és az emésztést is segíti a grépfrútmagkivonat. A benne található keserűanyagok nemcsak az emésztőnedvek kiválasztását serkentik, hanem baktériumölők is.
    ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI: 4-6 hétig 3-szor 15-20 cseppet keverjünk el 2 dl teában, és étkezések között fogyasszuk el!

dr. Gálik Ágnes

|
2006-01-13 10:21:32

Web Design & Development Prowebshop