Gyomorfájás – tények és tévhitek

A legtöbbünkkel megesik, hogy fáj vagy felfordul a gyomra, és az emberek közel 40 százalékának súlyosabb emésztőszervi problémája is lehet, például fekély vagy IBS (irritábilis bélszindróma).

| InforMed Hírek29   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik
Az orvostudomány állandóan fejlődik, és ha tisztán látunk, azaz a tényeket el tudjuk választani a tévhitektől, máris sokat tettünk azért, hogy hamarabb elmúljanak a panaszaink.

Tévhit: a fűszeres étkezés fekélyt okoz

Bár igaz, hogy a már meglevő fekélyt súlyosbítják bizonyos ételek, de nem okozzák. Az esetek 95 százalékában a fekélyért egy baktérium, a Helicobacter pylori a felelős. 60 éves korára az emberek fele megfertőződik ezzel a baktériummal, bár erről a tényről általában fogalma sincs.

Az embereknek mindössze 10 százalékánál alakul ki nyombélfekély. Kutatások alátámasztják azt a tényt, hogy ha valaki rendszeresen szed nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, nagyobb a fekély valószínűsége, ezért ha állandó fájdalomcsillapítás szükséges, jobb az acetaminofenre váltani.

Tévhit: A nagy súly emelésétől sérvet lehet kapni

A sérvek kevesebb, mint 10 százalékát okozza fizikai megerőltetés. Az igazi bűnös a gyenge hasfal, ami lehetővé teszi, hogy a belek egy része nyomás hatására kitüremkedjék.

Az ok lehet örökletes, vagy korábbi műtétek. Gyakoribb a sérv azoknál, akiknek császármetszésük, vakbélműtétjük vagy hasonló sebészi beavatkozásuk volt. Sérülhet a hasfal krónikus köhögéstől, túlsúlytól is.

Tévhit: ha nem eszünk babot, nem bántanak a szelek

A bélgázokért általában a babot tesszük felelőssé, de valószínűbb, hogy a tejtermék az igazi felelős. Ha tejtermék fogyasztása után néhány órával felfúvódunk, valószínű, hogy szervezetünk már nem termel elég laktóz enzimet, hogy lebontsa a laktóznak is nevezett tejcukrot. Ilyenkor próbálkozzunk a laktózmentes tejjel vagy sajttal, illetve szedjünk laktózenzim-készítmény.

Tévhit: Sok rost és sok víz fogyasztásával megelőzhető a székrekedés

A rostban gazdag (napi 20-35 g) étrend valóban szabályozza a székletet, de ha valakinek székrekedése van, a sok rost valójában csak ront a helyzeten, fokozza a puffadást, a hasfájást, és ezen a vízivás sem segít. A székrekedést kellő mennyiségű mozgással lehet legjobban megelőzni.

Tévhit: A torok égő érzését a gyomorsav okozza

Nem, a kutatók szerint a GERD (reflux) tüneteit a gyulladáskeltő immunsejtek okozzák, de pillanatnyilag még mindig a savlekötők kínálják a legjobb kezelést.

Tévhit: Csak gyerekek lehetnek lisztérzékenyek

A glutén intoleranciát (lisztérzékenységet) általában 45 éves kor körül diagnosztizálják. Gyerekeknél azért könnyebb a diagnózis, mert náluk a betegség klasszikus tünetei vannak jelen – krónikus hasmenés, hasfájás, ingerlékenység, növésbeli elmaradás.

A felnőtteknek ezzel szemben kevésbé van hasfájásuk, és az egyéb tüneteket (fáradtság, kiütések, ízületi fájdalmak) könnyen össze lehet téveszteni más betegségek tüneteivel.

A cöliákia gyakori az 1. típusú diabéteszeseknél, rheumatoid artritiszben, pajzsmirigy-betegeknél és azoknál, akiknek a családjában már előfordult lisztérzékenység. Gyakoribb műtétek, terhesség, vírusfertőzés vagy súlyos érzelmi stressz után is.

Figyeljünk oda a legenyhébb tünetekre is, mert a lisztérzékenységnek étrendbeli változtatás nélkül súlyos következményei lehetnek.

Tévhit: Az IBS-t a stressz okozza

Az emberek mintegy 20 százaléka szenved IBS-ben, irritábilis bélszindrómában. Nőknél kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. A betegség stressz idején fellángolhat, de a stresszes állapot nem okozója az IBS-nek. Mindemellett segíthetnek a relaxációs technikák és a jóga.

Tévhit: a diófélék és a magvak divertikulitiszt okozhatnak

Alapos vizsgálatok bizonyítják, hogy a dió és a pattogatott kukorica heti kétszeri fogyasztása nem hogy nem idézi elő, de valójában még 20 százalékkal csökkenti is a divertikulitiszt kockázatát. A pihenés, az étrendi változtatások és egyes antibiotikumok segíthetnek, de súlyos esetekben a műtét a megoldás.

Ha a hasfájást az alábbiak bármelyike kíséri, feltétlenül keressük fel az orvost:

 • láz
 • 24 óránál tovább tartó hányás
 • vérhányás
 • véres vagy fekete, szurokszerű széklet
 • érzékeny has
 • hasi sérülés utáni fájdalom
 • indokolatlan fogyás
 • nyelési nehézség, gombóc-érzés a torokban
 • folyamatos mellkasi fájdalom
 • fejfájás, merev nyak
 • kiszáradás jelei (száraz száj, beesett szem, ritkább és sötét színű vizelet).

| gyomorfájás, tévhit
2023-03-08 17:57:17
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop