Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Felszívódási zavarok (laktóz-, lisztérzékenység, B12) »

Tejcukor - és szorbit intolerancia

A tejcukorra nem érzékeny felnőttek aránya ott a legmagasabb, ahol ezer éve fogyaszta-nak tejet. Úgy tűnik, a tejcukor-intolerancia öröklődő betegség. A tejcukor a vékonybél nyálkahártyájában bomlik le, az ott lévő enzim, a laktóz hatására.


Kinek kell a gluténmentes diéta?

Mielőtt valaki úgy döntene, hogy a divat hatására gluténmentesen fog étkezni, olvassa el az alábbiakat. A gluténmentes diétát eredetileg a cöliákia leküzdésére találták ki.


Egyszerű teszt a gyermekkori rejtett lisztérzékenység kimutatására

Egy dán kutatás szerint öt egyszerű kérdésre adott válaszból ki lehet deríteni, van-e szüksége gyermekének gluténmentes diétára.


Whipple-kór

A Whipple-kór (intesztinális lipodisztrófia) ritka betegség, ami főleg a 30-60 év közötti férfiakat érinti. A betegséget a Tropheryma whippeli nevű organizmus által okozott fertőzés idézi elő. A vékonybél nyálkahártyája mindig súlyosan fertőzött, de a fertőzés egyéb szervekre is ráterjedhet, így a szívre, a tüdőkre, az agyra, az ízületekre és a szemre is.


Felszívódási zavarok: cukor túlérzékenység

A tejcukrot (laktóz), a nádcukrot (szacharóz) és a malátacukrot (maltóz) a laktáz, a szacharóz és a maltáz nevű enzimek bontják, amik a vékonybél nyálkahártyáján találhatók. Normálisan ezek az enzimek bontják le a fenti összetett cukrokat egyszerű cukrokká, mint amilyen a szőlőcukor (glükóz) is, ami azután a bélfalon keresztül a véráramba tud szívódni.


Trópusi sprue

A trópusi sprue szerzett betegség, amelyben a bélnyálkahártya rendellenessége vezet felszívódási zavarhoz és sokféle tápanyag hiányához. A trópusi sprue főként a Karib-szigeteken, India déli és Ázsia délkeleti vidékein fordul elő. Mind az őslakosokat, mind pedig a bevándorlókat érintheti a betegség. Bár oka ismeretlen, a lehetséges okok közé bakteriális, vírus- és parazita fertőzés, vitaminhiány (különösen a fólsav hiánya) és romlott ételekben kialakuló méreganyag (például az avas zsírokban) sorolható.


Vékonybél nyirokértágulata

A bél nyirokereinek tágulata (intesztinális limfangiektázia, ismeretlen eredetű fehérjehiány vagy idiopátiás hipoproteinémia) a gyermekek vagy fiatal felnőttek betegsége, amelyben a vékonybél-nyálkahártyát ellátó nyirokerecskék kitágulnak.


Lisztérzékenység (cöliákia)

A cöliákia (nem-trópusi sprue, glutén enteropátia, cöliákia sprue) örökletes betegség, amelyben allergiás túlérzékenység alakul ki a glutén nevű fehérjével szemben, és ez olyan elváltozásokhoz vezet a bélrendszerben, amelyek felszívódási zavart okoznak.


hirdetés