A B12-vitamin felszívódási zavara

Ennek a vízben oldódó vitaminnak a hiánya, bármilyen eredetű is, vészes vérszegénységhez vezet, amelyet többnyire idegrendszeri tünetek is kísérnek.

B12-vitamin felszívódás | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
Mivel a bélnyálkahártya regenerációja is nagymértékben függ a B12-vitamin jelenlététől, hiánya a tápanyagok felszívódásának zavarát eredményezheti azáltal, hogy a felszívó sejtek működése elégtelen.

A B12-vitamin felszívódása két lépésből áll.

Az első fázisban a táplálékkal bevitt B12-vitamin egy, a gyomornyálkahártyá6an képződő fehérjéhez, az ún. intrinsic faktorhoz kötődik, amellyel komplex vegyületet képez. Ezt követően még egy másik fehérje, az ún. védő R-fehérje kötődik hozzá, ugyancsak a gyomorban. Ez utóbbi biztosítja, hogy a B12-vitamint a nyombélben a hasnyálmirigy-enzimek nem emésztik meg; lebontják ugyan az R-fehérjét, de addigra a B12-vitamin már átjut a vékonybélbe.

A második fázis a vékonybél alsó részének, az ileumnak a nyálkahártyájában játszódik le, ahol néhány óra múlva a nyálkahártyából a májkeringésbe jut, majd a májban elraktározódik.

A B12-vitamin felszívódásának zavara tehát több helyen előfordulhat és több faktor következménye lehet. A hiányállapot általában 2-5 évvel a kiváltó ok kezdetét követően alakul ki, mert a májban raktározott vitamin ennyi idő alatt fogy el. A B12-vitamin felszívódásában zavart okozó állapotokban ezért rendszeresen kell injekció formájában a pótlást elvégezni.

| B12-vitamin felszívódás
2007-11-20 11:55:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop