A világ első gluténmentes árpasörét készítették el ausztrál kutatók

A világ első gluténmentes árpasörének kifejlesztésével örvendeztették meg a folyékony kenyér lisztérzékenységgel (cöliákia) küzdő kedvelőit az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei.

A kutatók által termesztett Kebari nevű árpa "ultraalacsony" mennyiségben tartalmaz hordeint, amely a glutén egy fajtája. Az ebből készített sör tökéletes ízű és megfelel a németek híres tisztasági törvényének, a Reinheitsgebot-nak, amely előírja, hogy a sörkészítéshez kizárólag vizet, árpamalátát, komlót és élesztőt szabad használni.

Gluténmentes sör ma világszerte számos sörfőzde kínálatában szerepel, ám ezek nem tartalmaznak árpát, hanem köles, rizs és cirok felhasználásával készítik őket.

A CSIRO kutatójaként dolgozó Crispin Howitt szerint a Kebari tökéletesen beilleszthető egy gluténmentes étrendbe is. "Hagyományos termesztési eljárást alkalmazva tízezerszeresével csökkentettük a hagyományos árpa gluténtartalmát, ami több mint kielégíti az Egészségügyi Világszervezetnek a gluténmentes gabona megnevezés használatára vonatkozó irányelveit" - fogalmazott pénteken kiadott közleményében a szakember.

Howitt szerint az ügynökség jelenleg a szuperárpa olyan változatának előállításán dolgozik, amelyet a reggeli müzlikhez is hozzá lehet adni, továbbá levesekhez, tésztákhoz és kenyerekhez is fel lehet használni.

A német Radeberger sörgyár a Kebarit felhasználva készítette el Pioneer nevű sörét, amelyet pénteken kezdenek árusítani Németországban.

| lisztérzékenység, glutén, cöliákia, gluténmentes, bulvár, gluténmentes árpasör
2016-04-17 09:57:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop