Hirdetés

Kinek kell a gluténmentes diéta?

Mielőtt valaki úgy döntene, hogy a divat hatására gluténmentesen fog étkezni, olvassa el az alábbiakat. A gluténmentes diétát eredetileg a cöliákia leküzdésére találták ki.

cöliákia, glutén, diéta |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


Ez egy súlyos autoimmun betegség, amely gyakorlatilag tönkreteszi a bélrendszert. A cöliákia a népesség mintegy 1 százalékát érinti, gluténmentes étrend mellett azonban visszafordítható. Ha azonban valaki öndiagnózis alapján kivonja az étrendjéből a glutént, fennállhat az a veszély, hogy tüneteire nem kap pontos diagnózist. A cöliákia diagnosztikai lehetősége a bélbiopszia, de napjainkban bélbiopsziára csak igen ritkán van szükség. Sszerencsére egy egyszerű szerológiai vizsgálat megbízhatóan tisztázza a helyzetet. Jelenleg az anti-endomysium antitest (IgA) és a szöveti transzglutamináz elleni antitest (IgA és IgG) kimutatása az elfogadott, ez utóbbi érzékenysége és specificitása is 99 százalék fölötti.

Sokan azért próbálják ki a gluténmentes étrendet, mert fáradtnak érzik magukat, puffad a hasuk vagy depressziósok, és gyakran úgy találják, hogy a diéta hatására jobban vannak, és testsúlyuk is csökkent. Az eredmény azonban inkább annak köszönhető, hogy a legtöbb liszt-alapú étel elhagyásával a pluszkalóriákat is elhagyták, és téves az a következtetés, hogy a gluténmentes étkezés okozta a javulást.

Mielőtt a fenti panaszok miatt áttérnénk a gluténmentes étrendre, próbáljuk ki a több gyümölcs fogyasztását és a testmozgást. A gluténmentes diéta ugyanis hiánybetegségekhez vezethet, a szervezet kevés vashoz, rosthoz, folsavhoz, niacinhoz, thiaminhoz, riboflavinhoz, kalciumhoz, B12-vitaminhoz, foszforhoz, cinkhez jut.

Az új, gluténmentes ipar milliókat keres azon, hogy az emberek jobban szeretnék érezni magukat.

Hogyan tudhatjuk meg, valóban szükségünk van-e gluténmentes diétára?
  • Vizsgáltassuk ki magunkat háziorvosunkkal

  • Keressünk fel egy allergológus szakorvost, aki megállapítja, mire vagyunk allergiásak. Ha búzaallergiáról van szó, csak a búzát kell kiiktatni, a többi gabonaféléből származó glutént nem. Csak a cöliákiásoknak szükséges teljes mértékig tartózkodni a gluténtől.

  • Ha sem búzaallergiát sem cöliákiát nem állapított meg az orvos, akkor dietetikussal beszéljük meg a számunkra megfelelő étrendet.

  • Amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak, előfordulhat, hogy az igen ritka „gluténérzékenyek” csoportjába tartozunk.


LiveScience

cöliákia, glutén, diéta

2013-07-10 16:09:09

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop