Lisztérzékenyek étrendje
A lisztérzékenység-betegségben az elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél bolyhai károsodnak, ezért az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik, majd megjelennek a tünetek.
A terápia az étrend megváltoztatása, így a nyálkahártyakárosodás és a tünetek is megszűnnek. Az új étrend lényege, hogy a nem fogyasztható gabonákat (búza, rozs, árpa, zab) más növényi alapanyagokkal (kukorica- és rizsliszt, illetve kukorica- és burgonya-keményítő) helyettesítsük. Gluténmentes az az élelmiszer, amelynek előállítása, raktározása és árusítása során biztosítják, hogy a búzát, árpát, rozst vagy ezekből származó bármilyen élelmiszer-alapanyagot még nyomokban sem tartalmaz.
Ezt a csomagoláson, címkén a következőképpen kell jelölni: Gluténmentes, Gliadinmentes, Lisztérzékenyek és cöliákiások is fogyaszthatják vagy az áthúzott búzakalász. A Magyar Táplálékallergia- és Intolerancia Adatbank gondozásában minden évben megjelenő kiadványban szereplő termékek vonatkozásában a gyártók biztosítják a gluténmentességet. Évente kerül megújításra, csak az aktuális évi használható biztonsággal.
Az élelmiszeripar fejlődése révén ma már számos lehetőség nyílik a lisztérzékenyek számára, hogy kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozhassanak. Kaphatók kész gluténmentes kenyerek, száraztészták, kekszek, de létezik alternatíva az otthoni sütéshez is.
A tőkehúsok gluténmentesek, ezek párolva, főzve, sütve ehetők.
A húsipari készítmények és húskonzervek gluténtartalmúak lehetnek, ezért csak a listán szereplő termékek ajánlottak.
Az ízesítés nélküli tej, író, túró, juhtúró fogyasztható. A natúr kefir, joghurt, tejföl, tejdesszert, joghurthab, túrókrém, ízesített joghurt csak akkor, ha jelölten gluténmentesek. A sajtok szabadon ehetők, kivéve a holland sajtok.
A tojás gluténmentes, ezért fogyasztható.
A zöldségek és a gyümölcsök gluténmentesek, frissen fogyasztva és gyorsfagyasztva egyaránt használhatók. A gyorsfagyasztott burgonya gluténtartalmú lehet, ezért nem ajánlott. A gyümölcsök közül a zöldalma gluténtartalmú bevonatot tartalmaz, de az otthon termesztett zöldalmát fogyaszthatja.
A zsiradékok gluténmentesek, kivéve egyes szalonnafélék. Itt is csak a listán szereplőkből lehet válogatni.
A fűszerek, ízesítőanyagok közül a zöld és száraz fűszernövények gluténmentesek. A levesporok, leveskockák, mártásporok, ételízesítők, fűszerkeverékek, ketchup, mustár, majonéz többsége gluténtartalmú, ezért csak a listán szereplők közül lehet választani.
A víz, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők, teák gluténmentesek, de az árpából készült pótkávé, valamit az instant kakaó, kávé fogyasztása tilos.
Lisztérzékeny-étrend
Reggeli:
- 2 dl tej
- 2 szelet gluténmentes kenyér
- Pick párizsi
- Delma margarin
Tízórai:
- 1 db körte
Ebéd:
Lecsós sertésszelet: A sertéskarajt sózzuk, borsozzuk, és serpenyőben pirosra sütjük. Közben a paradicsomot kockára, a zöldpaprikát kisebb csíkokra vágjuk. Egy lábasban olajat hevítünk, és az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk rajta. Ezután a sült karajt és a zöldségeket beletesszük, és összepároljuk.
Párolt rizs: Lábosban olajat hevítünk, és a megmosott rizst megpirítjuk. Ezután kétszeres mennyiségű vizet öntünk rá, mikor a víz elpárolgott, a rizs megpuhul.
Uzsonna:
Barackos turmix: A turmixgépbe 2 dl tejet, 50 g tehéntúrót, 1 db őszibarackot teszünk, és simára turmixoljuk.
Vacsora:
- Póréhagymás rántotta
Rábenspeck Réka, dietetikus (x)