Tejcukor - és szorbit intolerancia

A tejcukorra nem érzékeny felnőttek aránya ott a legmagasabb, ahol ezer éve fogyaszta-nak tejet. Úgy tűnik, a tejcukor-intolerancia öröklődő betegség. A tejcukor a vékonybél nyálkahártyájában bomlik le, az ott lévő enzim, a laktóz hatására.

laktóz intolerancia, ejcukor érzékenység, szorbit intolerancia | InforMed Hírek14   InforMed | Várkonyi, T.

A betegség két formáját különböztetjük meg: a veleszületett és a szerzett formát. aA veleszületett formában enzimaktivitás nem mutatható ki, a szerzett formában viszont csökkent enzimaktivitás van.

A szerzett forma oka mindig a bélnyálkahártya sérülése, ezért egyidejűleg egyéb összetett szénhidrátot bontó enzimek aktivitás csökkenése is előfordulhat. A laktóz enzim a legérzéke-nyebb a károsító hatásokkal szemben, így a cukorbontás zavaraiban a tejcukor érzékenység áll a klinikai tünetek előterében.

Tünetek

A tejcukor-intoleráns felnőtt többnyire nem szereti a tejet és korán elhagyja étrendjéből. Jel-lemző a tejfogyasztást követő bizonytalan hasi, néha görcsös fájdalom, teltségérzés, hányinger, bélzuborgás, haspuffadás, gyakori hasmenés és a felszívódási zavar tünetei.

A tünetek az elfogyasztott mennyiségtől függnek. A panaszok jelentkezését befolyásolja még a bevitel gyorsasága, a bélnyálkahártya enzimtartalma is. Az el nem bontott cukor nagy kon-centrációban jut a vastagbélbe, ahol a bakteriális enzimek bontják le. A tejcukor maga is, de bontási termékei, különösen a tejsav és az ecetsav részben ozmotikus hatások révén, részben közvetlenül izgatják a vastagbél nyálkahártyát. A következmény többnyire savanyú hasmenés.

Diagnózis

A betegség felismerése elsősorban a tej megvonására, majd visszaadására bekövetkező tünetek megfigyelésén alapul. A tejfogyasztáskor intoleranciára utaló panaszokat találunk.

A tejcukorral végzett terheléses vizsgálat során a laktóz lebontásakor a normálisan képződő cukor nem szívódik fel.

A legmegbízhatóbb módszer a laktóz mennyiségi kimutatása a vékonybélből vett biopsziás mintából. A széklet a tej, vagy csak csupán a tejcukor elfogyasztása után savanyúvá válik.

A hidrogén-kilégzési teszt segítségével történő indirekt kimutatás. Ennek lényege, hogy ha tejcukor elfogyasztása után a kilégzett levegőben sok a hidrogénion, akkor baktériumok bon-tották el a tejcukrot, mert a normális bontás a laktóz enzim hiányában elmaradt.

A rutin orvosi diagnosztikában elegendő lehet a kórelőzmény és a kilégzett levegő hidrogén tartalmának meghatározásával végzett tejcukorterhelés.

Kezelés

A tejcukor-intolerancia kezelése elsősorban a tejcukormentes diéta, ami a friss liofilizált és a tejpor készítményekre egyaránt vonatkozik. Az előemésztett tejtermékek többnyire fogyaszt-hatók, sőt főzéshez egy kevés tej is megengedhető.

A szájon át bevitt laktóz-készítmények átmenetileg megszüntetik a tüneteket, ha megfelelő mennyiségben adjuk. Ha laktóz-elégtelenségre utaló tünetek vannak, mindig kutatni kell a nyálkahártyát károsító hatások után, amelyek az enzimkárosodásokat előidézik - például bak-teriális túlnövés a vékonybélben - és annak megszüntetése célzott kezeléssel.

Szorbitol-intolerancia

A szorbit ételízesítőként van forgalomban és felhasználják gyógyszer adalékanyagként is, így naponta találkozunk vele. A szorbitol egy speciális alkohol, amely különböző gyümölcsökben és növényekben van jelen. Az elfogyasztott szorbitol igen lassan szívódik fel a vékonybélből, ozmotikus hatást vált ki, ezáltal hasmenést okoz.

Sok embernek van szorbitol által előidézett tisztázatlan hasi fájdalma és hasmenése. Ezeket a tüneteket a beteg egész életén át tévesen értelmezi, ha nem sikerül diagnosztizálni a betegsé-get.

| laktóz intolerancia, ejcukor érzékenység, szorbit intolerancia
2018-06-10 22:49:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop