Tejcukor - és szorbit intolerancia

A tejcukorra nem érzékeny felnőttek aránya ott a legmagasabb, ahol ezer éve fogyaszta-nak tejet. Úgy tűnik, a tejcukor-intolerancia öröklődő betegség. A tejcukor a vékonybél nyálkahártyájában bomlik le, az ott lévő enzim, a laktóz hatására.


A világ első gluténmentes árpasörét készítették el ausztrál kutatók

A világ első gluténmentes árpasörének kifejlesztésével örvendeztették meg a folyékony kenyér lisztérzékenységgel (cöliákia) küzdő kedvelőit az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szakemberei.


Kinek kell a gluténmentes diéta?

Mielőtt valaki úgy döntene, hogy a divat hatására gluténmentesen fog étkezni, olvassa el az alábbiakat. A gluténmentes diétát eredetileg a cöliákia leküzdésére találták ki.


Folyamatosan nő a lisztérzékenyek száma Magyarországon

Folyamatosan nő a felismert lisztérzékenyek száma Magyarországon, de a betegek diétáját sok probléma akadályozza - mondta el az MTI-nek Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviselete Országos Egyesülete elnöke abból az alkalomból, hogy szombaton tartja a szervezet országos találkozóját Veszprémben.


Egyszerű teszt a gyermekkori rejtett lisztérzékenység kimutatására

Egy dán kutatás szerint öt egyszerű kérdésre adott válaszból ki lehet deríteni, van-e szüksége gyermekének gluténmentes diétára.


Lisztérzékenyek étrendje

A lisztérzékenység-betegségben az elfogyasztott gluténtartalmú ételek és élelmiszerek hatására a vékonybél bolyhai károsodnak, ezért az emésztés és a felszívódás elégtelenné válik, majd megjelennek a tünetek.


2006. május 20-i Lisztérzékeny Világnap

2006. május 20-án első alkalommal kerül megrendezésre a Lisztérzékeny Világnap.A Világnap üzenete: „Ha a kenyér árt neked”, és célja a társadalom figyelmének ráirányítása a lisztérzékenységre, ami • hozzávetőlegesen minden századik embert érint hazánkban, ezáltal • mintegy százezer ember van kitéve a kezeletlen betegség káros következményeinek • a betegség felismerése esetén, az „egyszerű” gluténmentes diéta révén sokan szabadulhatnak meg a mindennapos szenvedéstől.


A B12-vitamin felszívódási zavara

Ennek a vízben oldódó vitaminnak a hiánya, bármilyen eredetű is, vészes vérszegénységhez vezet, amelyet többnyire idegrendszeri tünetek is kísérnek.


Lisztérzékenység (coeliakia)

A betegség a komplex felszívódási zavarok (a bél nem képes felszívni a nélkülözhetetlen tápanyagokat) típusos képviselője, amely kezelés nélkül halálhoz vezet.


Whipple-kór

A Whipple-kór (intesztinális lipodisztrófia) ritka betegség, ami főleg a 30-60 év közötti férfiakat érinti. A betegséget a Tropheryma whippeli nevű organizmus által okozott fertőzés idézi elő. A vékonybél nyálkahártyája mindig súlyosan fertőzött, de a fertőzés egyéb szervekre is ráterjedhet, így a szívre, a tüdőkre, az agyra, az ízületekre és a szemre is.


1 |

Web Design & Development Prowebshop