Fájó fekélyek

A fekélybetegeket gyakran ébreszti álmukból erős fájdalom. Ha mielőbb orvoshoz fordulnak, néhány nap alatt megszabadulhatnak a kellemetlen tünetektől.

gyomor, gyomorfekély, Gyomor ulcus, ulcus ventriculi, nyombélfekély, fájdalom, Algia, Dynia, Dolor, Fájdalmasság | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Békési, B.

"Gyomorfekélyem van" ­ állítja a betegek nagy része akkor is, ha az orvos esetükben nyombélfekélyt diagnosztizált. Dr. Zágoni Tamás tapasztalatai szerint a páciensek gyakran a nyombélfekélyt is gyomorfekélynek mondják. Elnevezésük segít megkülönböztetésükben: a nyombélfekély a vékonybél első, néhány centiméteres szakaszán alakul ki, a gyomorfekély pedig a gyomor nyálkahártyáján keletkezik. A fekélyt ­ azaz a kerek vagy ovális nyálkahártyafolytonosság-hiányt a gyomor, illetve a nyombél nyálkahártyáján ­ a gyomorsav lebontóhatásától védő mechanizmusok elégtelen működése okozza.

Mindkét fekélybetegség kellemetlen tünetekkel figyelmeztet arra, hogy ideje felkeresnünk orvosunkat ­ mondja dr. Zágoni Tamás. A gyomorfekély okozta fájdalmat inkább fokozza az étkezés. A nyombélfekélyes betegeknél viszont akkor jelentkezik a fájdalom, amikor a gyomor üres, és éppen az étkezés enyhíti e kellemetlen tünetet. Ha csökken a testsúlyunk, ha éjszakai álmunkból gyakran fájdalom ébreszt, ha ég a gyomrunk ­ szintén gyanakodhatunk fekélybetegségre.

Az orvos kontrasztanyagos röntgenvizsgálat, illetve gyomortükrözés segítségével állítja fel a diagnózist, majd megkezdi a beteg kezelését. A gyomorsav mennyiségét csökkentő gyógyszerek rendszerint már néhány nap alatt enyhítik a tüneteket. A gyógyszeres terápia hatékonyságának köszönhetően a fekélyek műtéti kezelésére ma már ritkán ­ például szövődmények kialakulása esetén ­ van szükség.

A gyomorfekély leggyakoribb szövődménye a vérhányással vagy a fekete, úgynevezett szurokszéklettel járó vérzés. Rendkívül erős fájdalom jelentkezhet, ha a fekély átfúrja a nyombél vagy a gyomor izomfalát, vagy a szabad hasüreg felé nyíló lyukat hoz létre. A fekély körüli gyulladt szövetek duzzadása ­ szűkítve a gyomor kimenetét vagy a nyombelet ­ gyakori hányással járó szövődmény. Az orvos mielőbbi felkeresésével a szövődmények kialakulása megakadályozható, a gyógyulás folyamata meggyorsítható.

A legideálisabb megoldás természetesen a betegség megelőzése lenne.. A gyomorfekélyes betegek 70, a nyombélfekélyes betegek 90-100 százaléka esetében kimutatható a Helicobacter pylori nevű baktérium jelenléte. A baktériumfertőzés a rossz higiénés körülmények között élő embereket különösen veszélyezteti. A nem szteroid gyulladásgátlók szedése és a dohányzás is fekélybetegségekre hajlamosíthat. Ha tehát ügyelünk testünk és környezetünk tisztaságára, és eldobjuk a cigarettát, máris tettünk valamit egészségünk megőrzése érdekében.

| gyomor, Gyomorfekély, Gyomor ulcus, Ulcus ventriculi, nyombélfekély, Fájdalom, Algia, Dynia, Dolor, Fájdalmasság
2002-08-02 16:04:22
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop