A gyomor- és a nyombélfekély kialakulása, kivizsgálása és kezelése

A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszán lévő nyílt sebet fekélynek nevezik. A betegségre leggyakrabban a hasi fájdalom hívja rá fel a figyelmet. A kialakulásáért döntően bakteriális fertőzés, a reflux, stressz és egyes gyógyszerek tartós szedése tehető felelőssé.

gyomor- és a nyombélfekély, kialakulás, kivizsgálás, kezelés | InforMed Hírek16   InforMed | Hulló, D.

A kifekélyesedett nyálkahártyát a gyomorsav irritálja, ezért a beteg égő fájdalomra panaszkodik. A fájdalom a szegycsont és a köldök közötti területen jelentkezik, éhgyomorra fokozódik, éjjel is kifejezett lehet. Fekvő helyzetben a savas váladék könnyebben visszafolyik a nyelőcsőbe, így a betegek éjjel gyakrabban ébrednek refluxos panaszokra. A gyomorsav csökkentő gyógyszer bevétele, vagy egy kis étel elfogyasztása csökkenti az égő érzést, a fájdalom akár néhány napra el is múlhat. Szintén fekélyre utal a véres hányás és a fekete széklet is. A hányinger, hányás és fogyás hátterében is gondolni kell fekélyre, de a szívizom infarktus is gyakran utánozhatja a fekély tüneteit,

A vény nélkül kapható savcsökkentők átmenetileg csökkenthetik a panaszokat. De a gyomorsav által kimart és vérző sem nehezen gyógyul. A Helicobacter pylori nevű baktérium gyakran tünetmentes egyének gyomrában is jelen van, de okozhat gyomornyálkahártya gyulladást is. A vény nélkül kapható fájdalom- és gyulladáscsökkentők irritálják a gyomor és a vékonybél felszínét. Ebbe a csoportba tartoznak az aszpirin, az ibuprofen, a naproxen és más gyógyszerek. De egyes csontritkulás ellenes szerek (ún. biszfoszfonátok) is hajlamosítanak a peptikus fekélyre. A dohányzás és az alkohol is károsítja a gyomor védelmi vonalát.

Kezelés nélkül a mind a gyomor-, mind a nyombélfekély vérezhet. Ez lehet lassú, amely során a széklettel folyamatosan kis mennyiségű vér távozik. Ilyenkor a laboratóriumi vizsgálat során derülhet fény a vérszegénységre. A hirtelen jelentkező erős vérzés azonnali kórházi kezelést igényel. A vér távozhat hányás formájában, vagy szurokszéklet alakjában. Ha a fekély átfúrja a gyomor vagy a vékonybél falát, azzal kórokozók jutnak a hasüregbe, amely életveszélyes állapotot idéz elő.

Hogyan zajlik a kivizsgálás?

A Helicobacter pylori kimutatható vérből, kilégzési teszttel vagy székletből. A vizsgálat típusát az orvos választja meg. A kilégzési teszt során radioaktív szenet tartalmazó anyagot kell lenyelni, amelyet a gyomorban lévő baktérium felhasznál. Ezt követően egy zacskóba ki kilélegezni a levegőt, amelyet telt állapotban lezárnak. Pozitív teszt esetében a kilélegzett levegőben lévő széndioxidban kimutatható a radioaktív szén.

Az endoszkópia (tükrözés) során egy csövet vezet az orvos a beteg száján keresztül a nyelőcsőbe, a gyomorba, majd a nyombélbe, amely a vékonybél kezdeti szakasza. Ennek segítségével az orvos tájékozódik a nyálkahártya állapotáról, illetve a talált fekélyből szövetmintát tud venni. Ebből a szövetmintából is kimutatható a baktérium.

Az endoszkópia azoknál a betegeknél javasolt beavatkozás, akinél fogyás, nyelési nehézség, vérzés áll fenn, vagy idősebb korúak.

Lehetőség van bárium kontrasztanyagos röntgenfelvételt is készíteni a tápcsatorna felső szakaszáról. Ekkor a páciensnek egy fehér, sűrű folyadékot kell meginnia a vizsgálat előtt, majd ennek a továbbhaladását rögzítik a felvétel készítésekor. A folyadék bevonja a nyálkahártyát, ezáltal kirajzolódik rajta a fekély helyzete.

A kezelés

A baktérium kiirtásához antibiotikum szedése szükséges. A kezelés során több gyógyszert kell egyidejűleg szedni, a kúra legalább 4 hétig tart, és kiegészítő terápiaként gyomorsav csökkentőt is felírnak.

A gyomorsav termelését a protonpumpa gátlók csökkentik. Ide tartoznak az omeprazol, a lansoprazol, a rabeprazol, az esomeprazol és a pantoprazol. Tartós szedésük fokozza a csípő, a csukló és a csigolyatörések kockázatát, ezért érdemes mellé kalciumot is szedni.

A H2 blokkolók is csökkentik a gyomor savtartalmát, így elősegítik a fekély gyógyulását. Ide tartóznak a ranitidin, a famotidin, a cimetidin és a nizatidin.

A kezelés részét képezhetik azok a gyógyszerek is, amelyek közömbösítik a gyomorsavat (antacidok). Gyorsan csökkentik a gyomorfájdalmat, de hasmenést vagy éppen székszorulást is okozhatnak mellékhatásként. Ezek a szerek nem alkalmasak a fekély gyógyítására önmagukban.

A gyomor nyálkahártyáját bevonó szerek közé tartozik a sucralfat és a misoprostol.

Ez a kombinált kezelési módszer gyakran vezet teljes gyógyuláshoz. Előfordulhat, hogy a fekély kezelését követően kontrol gyomortükrözést javasolt a kezelőorvos.

Azokat a fekélyeket, amelyek nem gyógyulnak, refrakternek nevezik. A sikertelenség oka több tényező is lehet, pl. a beteg nem szedi előírás szerint a gyógyszereket, az adott H. pylori baktérium törzs ellenálló a felírt antibiotikummal szemben, a beteg rendszeresen dohányzik, vagy fájdalomcsillapítót szed.

Előfordulnak ritka kórképek, amelyek gátolják a fekély gyógyulását. Ide tartozik a Zollinger-Ellison szindróma, a gyomorrák, a Crohn betegség, vagy egy olyan bakteriális fertőzés, amelyet nem a H. pylori okoz.

A fekélyek gyógyulása hegesedéssel jár. A gyomor és a nyombél találkozásánál egy záróizom gyűrű szabályozza a gyomor ürülését. Ha a közelében lévő gyomor- vagy nyombélfekély hegesedik, a gyűrű szűkülhet, így a táplálék pang a gyomorban, ki is tágítja azt. A táplálék súlyos szűkület esetén csak a szájon át tud távozni.

A gyomorfekélyek nem minden esetben múlnak el nyomtalanul. Az esetek kb. 5%-ban gyomorrák alakul ki, ezért akinél már diagnosztizáltak fekélyt, érdemes időszakosan kontrol vizsgálatokra járni. A nyombélfekélyek ilyen irányú elfajulása nem jellemző.

Életmódbeli tanácsok

A gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag étrend, valamint a vitamindús táplálkozás elősegíti a fekély gyógyulását. Ha rendszeresen szed fájdalomcsillapítót, érdemes felvetni, hogy inkább acetaminophen típusúra cserélje. A stressz rontja a fekélyes panaszokat, ezért amennyire teheti, kerülje az ilyen helyzeteket, és vezesse le a feszültséget tornával, vagy egyéb időtöltéssel. Kerülje az alkoholt, mivel irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal gyulladáshoz, vérzéshez vezethet.

Forrás: InforMed Hírek, Mayo Clinic

| gyomor- és a nyombélfekély, kialakulás, kivizsgálás, kezelés
2019-02-07 16:11:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop