Hirdetés

A gyomorfekélyt okozó baktérium védhet a hasmenéstől

Védettek lehetnek egyes hasmenéssel járó betegségekkel szemben azok az emberek, akiknek gyomrában a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium él - állapították meg tanulmányukban izraeli kutatók.

Helicobacter pylori, gyomorfekély, hasmenés |

MTI Hírek 2011 ;8

"Úgy találtuk, hogy a H. pyroli baktériumnak aktív szerepe van a hasmenéses betegségekkel szembeni védelemben" - írta Dani Cohen vezető szerző, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa a Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban.

A baktérium jelenléte jóval több emberben mutatható ki, mint ahánynál tüneteket, gyomorfekélyt okoz, amellyel emeli a gyomorrák kialakulásának kockázat.

A kutatók mintegy hatszáz izraeli katonát vontak be vizsgálatukba, akiknek egyharmadát hasmenéses panaszokkal kezelték. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a H. pyroli baktériummal élő katonák körében 60 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a Shigella baktériumok által okozott hasmenéses tünetek felbukkanjanak, és E. coli baktérium fertőzése miatti hasmenés is ritkábban fordult elő náluk.

A H. pyroli baktériummal való fertőzöttség befolyásolja a gyomor savasságát, márpedig a savasabb gyomorban nehezebben telepednek meg a szóban forgó, hasmenéses betegségeket okozó baktériumok - magyarázta Cohen. Mint hozzátette, a védekezésben szerepet játszhat az is, hogy a krónikus fertőzés miatt az immunrendszer erőteljesebben reagál a többi baktériumra is.
Helicobacter pylori, gyomorfekély, hasmenés

2011-12-29 04:50:53

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop