Gyomor- és nyombélfekély, peptikus fekély

Az ún. "emésztéses" fekély (ulkusz peptikum) jól körülírt kerek vagy ovális seb, ahol a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyáját a gyomorsav és az emésztőnedvek kikezdték. A felületes fekélyt eróziónak nevezik.


Tűzoltás a gyomorban

Reggel kapkodás közben éhgyomorra még gyorsan leönteni egy feketekávét, majd lógó nyelvvel futás a busz után, nehogy elkéssünk az irodából... Ugye ismerős? Biztosan sokan vannak Olvasóink között is, akik hasonlóan kezdik a munkanapokat.


A gyomor- és a nyombélfekély kialakulása, kivizsgálása és kezelése

A nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszán lévő nyílt sebet fekélynek nevezik. A betegségre leggyakrabban a hasi fájdalom hívja rá fel a figyelmet. A kialakulásáért döntően bakteriális fertőzés, a reflux, stressz és egyes gyógyszerek tartós szedése tehető felelőssé.


Fekélybetegség

A fekélybetegség hátterében az esetek kb. 50-60%-ában Helicobacter pylori fertőzöttség áll. A gyomor és nyombélfekélyek kb. 35-45%-ában a kiváltó ok bizonyos fájdalom- és gyulladáscsökkentők vagy acetil-szalicilsav tartalmú gyógyszerek tartós vagy rövid ideig tartó használata, amely a bakteriális fertőzöttségtől függetlenül is fekélyre hajlamosító tényező.


A fekélybetegség keletkezése

A Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium kóroki szerepének felismerése megváltoztatta a klasszikus fekélybetegség kialakulásával és kezelésével kapcsolatos felfogást.


Növényi hatóanyag a Helicobacter ellen

A Helicobacter pylori ellen fejlesztettek növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei.


A gyomorfekélyt okozó baktérium védhet a hasmenéstől

Védettek lehetnek egyes hasmenéssel járó betegségekkel szemben azok az emberek, akiknek gyomrában a fekélyt okozó Helicobacter pylori baktérium él - állapították meg tanulmányukban izraeli kutatók.


Gyötrelem a gyomorban - A gyomorfekély kezelése

A gyomor és a bél belső felületét bélelő nyálkahártya fájdalmas és nemegyszer életveszélyes felmaródásai hagyományos gyógyszerekkel sok esetben hatékonyan kezelhetők. A mielőbbi gyógyulásban azonban hathatósan segíthetnek a természetes táplálékkiegészítők is...


Régóta együtt él az emberrel a fekélyt okozó baktérium

A gyomorban élő Helicobacter pylori nevű baktériummal a világ lakosságának több mint a fele fertőzött. Sok embernél nem okoz megbetegedést, de van, aki fekélyt kaphat tőle. Nemrégiben kiderült, hogy ez a baktérium 60 ezer éve együtt él az emberrel.


Hogyan okoz fekélyt a Helicobacter pylori?

A virginiai egyetem kutatócsoportja felfedezte, hogy ezek a baktériumok, amelyek gyakran halált okozó rákot is kiváltanak, zseniális módját találták meg annak, hogy a gyomor igen savas közegében megtelepedjenek.


1 | |

Web Design & Development Prowebshop