Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Aranyér, sipoly, berepedés és egyéb végbéltáji betegségek »

Végbél előesés

A végbél előesés a végbél előboltosulása a végbélnyíláson keresztül. A betegségben a végbél kifordul, így a nyálkahártya a végbélnyílásból kilógó sötétvörös, nedves, ujjszerű nyúlványként jelenik meg.


Tippek aranyér esetére

Az aranyeres csomókat a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult vénákat tartalmazó szövetduzzanat képezi.


Mit tehetünk az aranyér ellen?

Ezt a kellemetlen állapotot megelőzni és kezelni is lehet, ha ügyelünk néhány dologra és betartjuk a legfontosabb szabályokat.


Az aranyér kockázati tényezői

Sokan zavarban vannak a témától, de tény, hogy az emberek mintegy 75 százaléka életének egy szakaszában átéli azt az idegesítő, viszkető, kellemetlen érzést, amivel az aranyér jár.


Dermoid ciszta (pilonidális betegség)

A pilonidális betegség olyan fertőzés, mely a farpofák közti redő felső részén egy szőrszál okozta bőrsérülésből alakul ki. A pilonidális tályog a fertőzés helyén kialakult gennygyülem. A pilonidalis tömlő (szinusz pilonidális) idült, váladékozó seb ugyanezen a területen.


Végbélgyulladás

A végbélgyulladás (proktitisz) a végbelet borító nyálkahártya gyulladása. Gyakori formája a kifekélyesedő végbélgyulladás, melynek során fekélyek alakulnak ki a végbél gyulladt nyálkahártyáján. A betegség gyakran a végbél alsó 3-10 cm-es szakaszát érinti. Az esetek egy része kezelésre gyógyul, míg máskor hosszan fennáll vagy kiújul, és sokáig tartó terápiát igényel. A betegek egy részénél végül is kifekélyesedő vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza) bontakozik ki belőle.


Végbélviszketés

A végbél körüli bőr viszketése (pruritusz áni) több ok miatt is kialakulhat:


Aranyér

Az aranyeres csomókat a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult vénákat tartalmazó szövetduzzanat képezi. Az aranyerek begyulladhatnak, véralvadék (trombus) képződhet bennük, vérezhetnek vagy megnagyobbodhatnak és kifordulhatnak. Azokat az aranyereket, amik bent maradnak a végbélnyíláson belül, belső, míg az előboltosulókat külső aranyereknek nevezik.


Végbélsipoly

A végbélsipoly (fisztula áni) a végbélnyílásból vagy a végbélből rendszerint a végbélnyílás melletti bőrterületre vezető rendellenes járat, ami esetenként más szervbe, például a hüvelybe nyílhat. A legtöbb sipoly a végbélnyílás vagy a végbél falában található mirigy mélyéről indul. Néha végbéltályog lebocsátását követően alakul ki, de oka gyakran ismeretlen.


Végbél berepedés

A végbél berepedése (fisszura áni, végbélfekély) a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye. A végbél berepedését rendszerint a kemény széklet erőltetett kiürítése okozza. A berepedés a záróizom görcsét idézi elő, ami gátolja a seb gyógyulását.


hirdetés