Mit tehetünk az aranyér ellen?

Ezt a kellemetlen állapotot megelőzni és kezelni is lehet, ha ügyelünk néhány dologra és betartjuk a legfontosabb szabályokat.

aranyér, kezelés | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
A víz gyógyító ereje

A fájdalmas, gyulladt, viszkető aranyeret kiválóan nyugtatja a víz. Jót tesz a hideg borogatás vagy a naponta többször tízperces meleg fürdő is. A toalettre szerelhető ülőfürdő a szakboltokban kapható.

Igyunk elég vizet

A víz kulcsfontosságú a laza széklet biztosításához, az pedig csökkenti az aranyeres fájdalmat. Ha kellő mennyiségű vizet fogyasztunk, azzal megelőzhető az aranyér kialakulása is. Napi kb. 1,5 liter vizet ajánlatos meginni, nyári melegben vagy sportolás közben ennél többet. Kerüljük, illetve korlátozzuk a kávé és az alkohol fogyasztását.

Fogyasszunk több rostot

A rostok fogyasztásával megelőzhető az aranyér két fő kockázati tényezője, a székrekedés és a bélmozgások során kifejtett erőlködés. A legtöbb amerikai kevesebb rostot fogyaszt, mint az ajánlott 14 g/1000 kalória (vagy napi 25 g nőknek és 38 g férfiaknak). Sok rostot tartalmaznak a gyümölcsök, zöldségek, főzelékfélék, bab, árpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

Rost kiegészítő

Ha valaki nem tudja a táplálkozás során bevinni a kellő mennyiségű rostot, ami biztosítja a laza székletet, számos vény nélkül kapható táplálék-kiegészítő áll rendelkezésére.

Mozogjunk eleget

A testedzés igen fontos tényezője az aranyér megelőzésének. Ha ülő munkát folytatunk, szakítsuk meg naponta többször is egy kis mozgás kedvéért. Bizonyos fizikai tevékenységeket kerülni kell, például ne üljünk hosszú ideig a WC-n, ne emeljünk súlyokat és nem ajánlott az anális közösülés sem, mert ezek fokozzák az aranyér kockázatát és súlyosbítják a tüneteket.

Ne tartsuk vissza

A legtöbb családban nagy a forgalom reggelente, de fontos, hogy ne halasszuk későbbre a székletürítést, ha menni kell, menni kell. A késleltetés székrekedéshez vezethet és megnő az aranyér kialakulásának veszélye is.

A várandós nő fokozottan vigyázzon

A várandósság ideje alatt és közvetlenül a szülés után igen gyakori az aranyér. Ha bármilyen tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, mielőtt az öngyógyítással próbálkoznánk. Egy jó tanács, aludjunk a bal oldalunkon.

Vény nélkül kapható szerek

Többféle szer kínál gyors megkönnyebbülést, kenőcsök, zselék, habok és kúpok formájában. Ezek általában hidrokortizont vagy összehúzó, fájdalomcsillapító hatású anyagokat tartalmaznak. Szájon át is szedhetők a gyulladásgátló és fájdalomcsillapító gyógyszerek.
| aranyér, kezelés
2011-11-11 00:07:22

Web Design & Development Prowebshop