A végbélnyílás berepedése (analis fissura)

A végbélnyílás nyálkahártyájának hosszanti berepedése leginkább a végbélnyílás hátsó boltozatában, ritkábban és leginkább nőknél az elülső íven a nyálkahártya sérüléséből alakul ki.

fissura ani, végbélberepedés | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
Általában valamilyen mechanikus sérülés, Morgagni-kriptagyulladást kísérő tályog felszakadása vagy belső aranyér megrepedése után jön létre. A repedés nem tud összetapadni a végbél állandó mozgása és a széklet irritációja következtében. Emiatt hevenyen kialakuló erős, metsző fájdalom jelentkezik, amely minden székelésnél ismétlődik, következményes záróizomgörccsel. A fájdalom a székürítést követően tompa formában órákig megmarad. A székelés után a végbélből kevés vér is ürülhet.

A típusos fájdalom alapján és ha szükséges, helyi nyálkahártyaérzéstelenítés után a végbél nyílásának nyálkahártyáját megtekintve felfedhető a fessura. Digitális vagy eszközös vizsgálat a fájdalom miatt nem vihető keresztül, ezért érzéstelenítés alkalmazandó!

Könnyű széklet biztosítása, ülőfürdő, ha szükséges, lokális érzéstelenítés után a hámosodást elősegítő sclerotizáló oldat cseppentése a fessura alapjára általában gyógyulást eredményez. Ha ez eredménytelen, a fissura sebészi kimetszése szükséges, a hozzátartozó papillával.

| fissura ani, végbélberepedés
2007-11-20 12:15:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop