Az aranyér kockázati tényezői

Sokan zavarban vannak a témától, de tény, hogy az emberek mintegy 75 százaléka életének egy szakaszában átéli azt az idegesítő, viszkető, kellemetlen érzést, amivel az aranyér jár.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Doctorpedia

Az aranyeres panaszokat a végbél megduzzadt visszerei okozzák. Bár a betegség nem igazán súlyos, a viszkető, fájdalmas érzés, ami járhat akár vérzéssel is, megkeserítheti a mindennapokat. Az alábbiakban a kockázati tényezőket soroljuk fel, és azt, hogy mit tehetünk a megelőzés érdekében.

Székrekedés

A székrekedés haspuffadással járhat, ezen kívül fokozza az aranyér kialakulásának kockázatát. Ha rendszeresen kemény, száraz a széklete, valószínűleg több időt tölt a WC-n, és erőlködéssel jár a székletürítés. Ez fokozza a végbél ereire gyakorolt nyomást, ami duzzanatot, gyulladást eredményezhet.

A székrekedést általában a rostokban szegény étrend és a mozgáshiány okozza, valamint az, ha nem iszunk elég vizet. A jó hír az, hogy a székrekedést meg lehet előzni: igyunk bőségesen vizet, mozogjunk rendszeresen, fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget és teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.Várandósság

A várandósság alatt a test változásai sok nőt tesznek hajlamossá az aranyérre. A növekvő has nyomást gyakorol a végbélre és a végbélnyílásra, amitől ezek megduzzadnak. Bonyolítja a helyzete, hogy a progeszteron hormon az erek ellazulását okozza, valamint lassítja az emésztést. A szülés után az aranyér általában elmúlik, különösen, ha a kismama igyekszik elkerülni a székrekedést.

Elhízás

Az elhízás és az aranyér közti összekötő kapocs, hogy az elhízást elősegítő tényezők fokozzák az aranyér kockázatát is. A rizikófaktorok mindkét esetben a rostszegény étrend, a mozgáshiány és az ülő életmód.
A fentiek egyben a megoldást is kínálják, az egészséges testsúly egyben csökkenti az aranyér kockázatát is.

Irritábilis bél-szindróma


Az irritábilis bél-szindróma (IBS) igen gyakori emésztőszervi megbetegedés, általában nem súlyos kór, de igen sok kellemetlenséget okozhat. Az IBS jellemző tünetei a hasfájás, a puffadás, a görcsök, a székrekedés és/vagy hasmenés.
Szerencsére az IBS tünetei megfelelő kezeléssel kordában tarthatók, segít a gyógyszer, az étrendi változtatás és a stressz csökkentése.

Crohn-betegség

A Crohn-betegség is az IBS egyik formája, ez az autoimmun betegség a gyomor- és bélrendszer krónikus gyulladásával jár. Tünetei az alhasi fájdalom és duzzanat, a gyakori hasmenés. Nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel karban tartható.

Fekélyes kolitisz

A fekélyes kolitisz is valójában az irritábilis bélszindróma egyik megjelenési formája. Ez a krónikus betegség a vastag- és végbél gyulladásával jár. Az orvos utasításait követve a tünetek csökkenthetők.

| aranyér, székrekedés, IBS, terhesség, Colitis ulcerosa
2022-11-28 16:03:29
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop