Végbéltályog és sipoly

A kripták gyulladása esetén, ha a kriptába nyíló mirigybe is beterjed a gyulladásos folyamat, tályog alakulhat ki. Az előbbiekben már vázoltuk az anorectális tályog kialakulásának mechanizmusát. Ha a folyamat továbbterjed, akkor a végbél körül a kóros járatok sora alakulhat ki, amelyek a bőrfelszínre kitörve jól láthatók lehetnek.

végbéltályog, végbélsipoly | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
A sipolynyílások nedvesednek, a végbél körül viszkető ekcéma alakul ki. Maga a tályog, vagy egyszerűen a fisztulanyílás körüli gyulladásos beszűrődés okozza a panaszokat, amelyek egyébként megegyeznek a szervezet bármely részében előforduló tályogok tüneteivel.

Természetesen minden, elhalást okozó szövetsérülés is vezethet ebben a régióban tályoghoz, de ha a végbél körül gyógyulni nem akaró fisztulákat látunk, gondolnunk kell mindig Crohn-betegségre!

A bajmegállapításhoz általában elegendő a panaszok jellege, a fisztulanyílás megtekintése és szondázása, szükség esetén röntgenkontrasztanyaggal való feltöltése, amely ábrázolja a fisztulajáratot.

Megoldásként csak a műtét jön szóba, de előtte gondosan tisztázandó a kiváltó ok, mert az meghatározza a választandó sebészi beavatkozást.

| végbéltályog, végbélsipoly
2007-11-20 12:31:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop