Végbélgyulladás (proctitis)

A végbélnyálkahártya gyulladása. Leggyakrabban a fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) legelső jelentkezési formája, de felléphet Crohn-betegségben is.


Dermoid ciszta (pilonidális betegség)

A pilonidális betegség olyan fertőzés, mely a farpofák közti redő felső részén egy szőrszál okozta bőrsérülésből alakul ki. A pilonidális tályog a fertőzés helyén kialakult gennygyülem. A pilonidalis tömlő (szinusz pilonidális) idült, váladékozó seb ugyanezen a területen.


Végbélviszketés

A végbél körüli bőr viszketése (pruritusz áni) több ok miatt is kialakulhat:


Aranyér

Az aranyeres csomókat a végbél és a végbélnyílás falában található kitágult vénákat tartalmazó szövetduzzanat képezi. Az aranyerek begyulladhatnak, véralvadék (trombus) képződhet bennük, vérezhetnek vagy megnagyobbodhatnak és kifordulhatnak. Azokat az aranyereket, amik bent maradnak a végbélnyíláson belül, belső, míg az előboltosulókat külső aranyereknek nevezik.


Végbélsipoly

A végbélsipoly (fisztula áni) a végbélnyílásból vagy a végbélből rendszerint a végbélnyílás melletti bőrterületre vezető rendellenes járat, ami esetenként más szervbe, például a hüvelybe nyílhat. A legtöbb sipoly a végbélnyílás vagy a végbél falában található mirigy mélyéről indul. Néha végbéltályog lebocsátását követően alakul ki, de oka gyakran ismeretlen.


Végbél berepedés

A végbél berepedése (fisszura áni, végbélfekély) a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye. A végbél berepedését rendszerint a kemény széklet erőltetett kiürítése okozza. A berepedés a záróizom görcsét idézi elő, ami gátolja a seb gyógyulását.


Idegentestek a végbélben

Lenyelt tárgyak, például fogpiszkáló, csirkecsont, vagy halszálka, valamint epekő vagy egy kemény székletrög is megakadhat a végbél és a végbélnyílás közötti részen. Tárgyak kerülhetnek be szándékosan is. Beöntőcsövek, hőmérők, és egyéb, szexuális ingerlés céljából használt tárgyak is megrekedhetnek a végbélben. Ezek a nagyobb tárgyak általában a végbél középső harmadában helyezkednek el


Végbéltályog

A végbéltályog egy gennygyülem, melyet a végbél és a végbélnyílás körüli térben kialakult bakteriális fertőzés okoz. A közvetlenül a bőr alatt elhelyezkedő tályog duzzanattal, bőrpírral, nyomásérzékenységgel és nagy fájdalommal jár.


Mi az aranyér?

Az "aranyerek" a végbél és végbélnyílás környékén található vénáknak (visszereknek) a tágulatai. Az aranyérbetegség a magyar felnőttlakosságnak legalább a felét valamilyen fokban érinti. Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul. Alapvetően két formája lehet: a "belső aranyér" végbéltáji fájdalmat, vérzést okozhat, de nem jelenik meg a végbélnyílásban. Ezzel szemben a "külső aranyér" a végbélnyíláson kitüremkedhet. A záróizom ráfeszülése révén mintegy "kizáródhat", s a heves gyulladásos fájdalmak mellett akár vérrög is képződhet benne. Megelőzhető-e az aranyér kialakulása?


Az aranyérbetegségről

Az aranyérbetegség csaknem mindig végbéltáji viszketéssel, majd enyhe vérzéssel és fájdalommal kezdődik. A betegek többsége azért nem fordul ekkor orvoshoz, mert szégyenli szóba hozni ezeket a panaszokat.


| 2 |

Web Design & Development Prowebshop