Tévhitek az emésztéssel kapcsolatban

Szinte mindenki küzd valamilyen állandó vagy időszakos emésztési problémával, legyen ez puffadás vagy gyomorégés, ételallergia vagy stressz okozta hasmenés, netán állandó kezelést igénylő gyulladásos bélbetegség. Az alábbiakban a köztudatban terjedő tévhiteket kívánjuk eloszlatni.

emésztés, hasi panasz, gyomor-bél betegségek | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Ha lenyelünk egy rágógumit, hét év, míg megemésztjük

Lehet, hogy a rágógumi sokáig marad a gyomorban, de mivel a gyomor nem emészti meg, a fenti állítás tévhit. Nem ragad azonban a belekhez sem, továbbhalad és kiürül.

A fűszeres ételek fekélyt okoznak

Nem igaz, bár korábban valóban ez volt a vélekedés. A gyomorfekélyt elsősorban a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza, vagy bizonyos nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az aszpirin, az ibuprofen vagy a naproxen. A fűszeres ételek csak súlyosbíthatják a már meglevő fekélyt.

A nagy súly emelése sérvet okozhat

Az elképzelhető, hogy emelés után derül ki a sérv, de nem valószínű, hogy attól keletkezett volna. A sérvet a nyomás és a hasüreg izmainak gyengesége okozza, amikor a nyíláson keresztül kitüremkedik a zsírszövet vagy valamelyik belső szerv.

A májzsugor (cirrózis) oka kizárólag az alkoholizmus

Az alkoholizmus és a májzsugor között valóban fennáll kapcsolat, de az eseteknek csak a felét okozza. A túlzott alkoholfogyasztás majdnem minden esetben károsítja a májat, de nem mindig okoz májzsugort, ennek gyakori előidézője még a hepatitis B és C.

A dió fogyasztása fokozza a divertikulitisz kockázatát

Korábban valóban eltiltották a diótól és a pattogatott kukoricától ezeket a betegeket, de egy 2008-as vizsgálat ennek az ellenkezőjére mutatott rá, a dióféléket fogyasztóknál éppen hogy csökken a kockázat.

A bab fogyasztása után termelődik a legtöbb bélgáz

Bár számos vicc szól a bab és a szellentés kapcsolatáról, az első számú bűnös nem a bab, hanem a tejtermékek. Különösen igaz ez idősebb korban, amikor a szervezet már nem képes olyan jól megemészteni a tejcukrot, a laktózt. Aki érzékeny, keresse a laktóz mentes termékeket.

Aki laktózérzékeny, egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket

Ez az érzékenység változó, van, akinek már egy pohár tej is megárt, van, aki a joghurtot bírja, de a tejet nem. Az érett sajtokat tolerálja a szervezet a legjobban. Ez kísérletezés kérdése, egyéni érzékenység alapján.

Egy cigaretta elszívása enyhíti a gyomorégést

Ennek épp az ellenkezője igaz, a dohányzás gyomorégést okozhat, mert a nikotin ellazítja a nyelőcső záróizmát, és a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe kerül.

A életkorral együtt gyakoribb a székrekedés

Előfordulhat, de az idős kor önmagában nem oka a panaszoknak. Az idősebbek gyakran szednek olyan gyógyszereket, amelyek székrekedést okozhatnak, az idősebb emberek kevesebbet is mozognak, és nem isznak elég folyadékot, ami hozzájárulhat a székrekedéshez.

A rostok fogyasztása csak a székrekedés ellen jó, a hasmenés ellen nem

Első látásra ellentmondásnak tűnik, hogy a székrekedés ellen hatékony rostok a hasmenés ellen is jók, de így van, a rostok szabályozzák a székletet.

Ha valaki tünetmentes, nem lehet vastagbélrákja

A vastagbélrák a legtöbbször csak előrehaladott szakaszban jár tünetekkel, ezért is olyan fontos a betegség korai felismerése. 50 éves kor után évente kell székletvizsgálatra járni, 5 évente szigmoidoszkópiát, 10 évente pedig kolonoszkópiát végeztetni.

A vastagbéltükrözés fájdalmas beavatkozás

Nem annyira, mint amennyire tartanak tőle. A beavatkozás 30-60 percig tart, és érzéstelenítésben végzik. Inkább ennek előkészítésétől félnek sokan, mert a vastagbelet ki kell üríteni, folyékony étrenddel és hashajtókkal.

Ha ülve alszunk, azzal megelőzhetjük az éjszakai gyomorégést

Erre a tévhitre nincs orvosi bizonyíték, ha 8-10 centiméter magas párnát használunk, az talán enyhítheti a panaszokat.

Az irritábilis bélszindróma étrenddel kordában tartható

Bár egyes ételek kiválthatják az IBS-t, az étrend megváltoztatása általában nem elég. Fontos kiváltó okai a stressz és a szorongás. Jó ötlet feljegyezni, mit eszünk, és mik a tünetek, hogy azonosítani tudjuk a kiváltó okokat.

A vastagbélgyulladást a stressz okozza

Bár a stressz sok krónikus betegséget súlyosbíthat, a gyulladásos bélbetegségek oka egyelőre ismeretlen. Szerepet játszik a genetika, valamint az immunrendszer baktérium vagy vírus eredetű elváltozásai.

A kezeletlen lisztérzékenység állandó emésztési zavart okoz

Bár a cöliákia gyakori tünetei a felfúvódás és a hasmenés, sokan teljesen tünetmentesek. A glutén érzékenységet (lisztérzékenységet) gyakran tévesen diagnosztizálják, ha csak a klasszikus tüneteket keresik.

A gyomor-bélrendszerrel nem kapcsolatos, de gyakori tünet még a vérszegénység, a csontritkulás, a depresszió, a növekedési problémák és az akne.

| gyomor-bél betegségek, emésztés, hasi panasz
2019-05-30 13:35:59
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop