Az aszpirin csak bizonyos esetekben csökkenti a bélrák kockázatát

Az aszpirin csak bizonyos esetekben csökkenti a bélrák kockázatát: egy bizonyos gén hordozóinál felére mérsékli, másoknál azonban szinte semmilyen megelőző hatása nincs - derült ki egy új, hosszú távú, nagy léptékű amerikai tanulmányból.

aszpirin, bélrák, rák, szívbetegség | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Számos kutatás kimutatta, hogy az aszpirin szedése összefügg a rák és a szívbetegségek általános kockázatának csökkenésével, az új, hosszú távú vizsgálattal most pontosították azoknak a személyeknek a körét, akiknél a fájdalomcsillapító csökkentheti a bélrák kockázatát.

A 270 bélrákos beteg, akiknek a szövetmintáit elemezték, a kutatásban részt vevő mintegy 128 ezer személy között volt, és harminc éven keresztül követték a sorsukat.

Megállapították, hogy szinte semmilyen bélrákmegelőző hatással nem járt az aszpirin azoknál, akiknek a genetikai profilja miatt nem magas a 15-PGDH enzim szintje.

"Felére csökkent viszont a bélrák kockázata azoknál, akiknél az említett enzim szintje magas volt, és szedték az aszpirint" - magyarázta Sanford Markowitz rákgenetikus, a Clevelandi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az aszpirinszedés kockázatai és előnyei is mérlegelhetők lesznek, ha megállapítják a páciensek genetikai profilját. A kutatók szeretnék megvizsgálni, lehetséges-e a 15-PGDH enzim szintjét mérő tesztet készíteni, mellyel az aszpirin rákmegelőző hatásából profitáló személyeket ki lehet választani.

Az Amerikai Rák Társaság (ACS) becslései szerint a bélrák 2014-ben 137 ezer amerikait fog sújtani, közülük 50 ezren halnak meg. A tüdőrák után a bélrák a második legnagyobb halálozási aránnyal járó daganatfajta, noha a rendszeres szűrés - és különösen a kolonoszkópia alkalmazása - révén az utóbbi húsz évben csökkent a bélrákos halálozás aránya.

| aszpirin, bélrák, rák, szívbetegség
2014-04-25 15:12:58
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop