Rákkeltő a felvágott és a vörös hús is?

A végbélrák kialakulása és a feldolgozott húsipari termékek - például a virsli, a sonka, a kolbászfélék, a felvágottak, a húskonzervek és a húsalapú szószok - fogyasztása közötti kapcsolat egyértelmű, - állítják a WHO szakértői.

hús, bélrendszer, rák, daganat, hús | InforMed Hírek13   InforMed | Glanz, J.

A vörös hús fogyasztását "valószínűleg rákkeltőnek" sorolta be az ügynökség "korlátozott jelzések" alapján. A vörös húsok közé sorolják a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Az IARC munkacsoportja megállapította, hogy a feldolgozott hús fogyasztása végbélrákot okozhat. A hasnyálmirigyrák és a prosztatarák esetében az eredmények nem meggyőzőek, a vörös hús esetében pedig nem biztosak.

Az IARC több mint nyolcszáz tanulmány alapján sorolta a feldolgozott hústermékeket a rákkeltő anyagok kategóriájába.

A szakértők szerint napi 50 gramm feldolgozott hús rendszeres fogyasztása 18 százalékkal, a vörös hús esetén 100 gramm 17 százalékkal fokozza a végbélrák kockázatát.

A kockázat nő az elfogyasztott hús mennyiségével. Miután nagyon sokan fogyasztanak feldolgozott húst, a rákkeltő hatás a közegészségügy számára jelentőséggel bír.

A felvágottak és más húsipari termékek olyan rákkeltő anyagok közé sorolása, mint a dohány vagy az azbeszt, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ugyannyira veszélyesek is - jelezte az ügynökség.

A Global Burden of Disease Project legfrissebb adatai szerint a hústermékekben gazdag táplálkozásnak évente 34 ezer, rákos megbetegedés miatt bekövetkezett haláleset tulajdonítható, míg évi egymillió halálesetet okoz a dohányzás, 600 ezret a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, 200 ezret pedig a légszennyezettség.

Még nem lehet igazán tudni, hogyan növelik a húsipari termékek a rák kockázatát. A feldolgozás során kialakuló vegyi összetevőket gyanítják a rákkeltő hatások forrásaként.

A magas fokon történő sütés vagy a húsnak a lánggal való érintkezése következtében további rákkeltő hatás alakulhat ki, de a sütés esetleges szerepe még nem ismert.

A kérdés azért is felmerül, mert a húsfogyasztás növekvő tendenciát mutat a világban, elsősorban az alacsony jövedelmű országokban.

A tanulmány nem állítja, hogy érdemesebb lenne vegetáriánusnak lenni, mert a vegetáriánus és a húsos étrendeknek is megvannak a különböző előnyei és hátrányai. A hús például fehérjét, vasat, cinket és B-vitamint tartalmaz.

Kapcsolódó cikk: A feldolgozott húskészítmények nem a legegészségesebbek

| hús, bélrendszer, rák, daganat
2015-10-28 20:52:53
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop