A béldaganatok kezelési lehetőségei

Amennyiben nincs távoli áttét, a béldaganat elsődleges kezelése a műtét, amelynek során a daganatos bélszakaszt a környező zsírszövettel, nyirokcsomókkal együtt eltávolítják.

béldaganat, rák | Gyógy-ír   Kisalföld | Herodek, G.
A daganat méretétől függ, mekkora szakaszt kell eltávolítani, mindenképpen úgy, hogy a bennmaradó bél már daganatmentes legyen a műtét és a szövettani vizsgálat során is.
Ha a bélszakasz folytonossága megmarad, a székürítés akadálytalanná válik. Ha a végbél alsó szakaszán volt a tumor (a végbélnyílástól számított tíz centiméteren belül), a daganatkiirtás során a végbélnyílást is el kell távolítani. A székletürítés biztosítása céljából a hasfalon készítenek nyílást, amelyen keresztül ürül a széklet.

A bélelzáródást okozó, a környezetével kiterjedten összekapaszkodott béldaganat műtéti megoldása is hasonló, csak itt nem a daganat eltávolítása a cél, hanem a béltartalom továbbjutásának, kiürülésének biztosítása. Ilyenkor is többnyire a hasfalon keresztül vezetik ki a belet.

Sugárkezelést is lehet alkalmazni bizonyos esetekben műtét előtt és után is. A daganat végbélnyílástól mért magassága határozza meg, hogy lehet-e sugárkezelést adni. A 10-12 centiméternél feljebb érő daganatoknál nem lehet alkalmazni, mert itt már a bél mozgékony, nincs annyira rögzítve, mint lejjebb, és az esetleges elmozdulás miatt nem oda kerül a sugárnyaláb, ahová tervezzük. Sugárkezelés hatására a daganat megkisebbedhet, műtét közben kisebb a tumorsejt szóródásának veszélye és könnyebben kifejthető a daganat.

Sugárkezelés jön szóba abban az esetben is, amikor a daganat helyi kiterjedése nagy, nem műthető vagy a már megoperált beteg kismedencéjében a bél eredeti helyének megfelelően a daganat kiújult és kifejezett fájdalmat okoz. Az ekkor végzett sugárkezelés a daganatot megkisebbíti, ezáltal a nyomási fájdalmakat enyhíti.

A harmadik kezelési lehetőség a citosztatikus gyógyszeres (infúziós) kezelés. Erre akkor kerül sor, amikor a műtét utáni szövettan a bélfalon túl való terjedést igazol, illetve a bél körüli nyirokcsomókban áttét mutatható ki. Az ekkor alkalmazott citosztatikus kezelés késlelteti, esetleg meggátolja a daganat helyi kiújulását. A kezelés általában hat hónapig tart, havonta öt napot vesz igénybe, és nem kifejezetten megterhelő a beteg számára.

Amennyiben a daganat nem műthető és esetleg távoli áttétek is kimutathatók, az egyetlen kezelési lehetőség (a fájdalomcsillapító sugárkezelést és az életet fenyegető bélelzáródás műtéti megoldását kivéve) a betegek életének megnyújtására és emberibbé tételére a citosztatikus gyógyszeres kezelés.

Jelenleg többféle gyógyszer-kombinációs lehetőségek adottak és bevezetésre kerülnek új, még hatékonyabb gyógyszerek is. Amennyiben a daganat csupán egy áttétet adott jól elérhető helyre (tüdő, máj), akkor meg lehet kísérelni az áttét műtéti eltávolítását.

A kezelések befejeztével igen fontos a beteg követése, bizonyos időközönkénti kontrollvizsgálata. A daganat kiújulhat, illetve más helyen jelenhet meg, áttétet adhat, és ezt a korrekt betegkövetés esetén hamar felfedezhetjük és kezelésbe vehetjük.

A béldaganatok miatt végzett műtéteket követően igen sok betegnél kényszerül a sebész végleges colostomát készíteni, hogy a későbbiekben biztosított legyen a folyamatos bélpasszázs. Ez a betegeknél csaknem minden esetben súlyos lelki megrázkódtatást okoz.

Magyarországon kb. 12-14 ezer ember ér colostomával. A betegeknél a legfőbb pszichés megterhelést a kontrollált székürítés elvesztése okozza. A stomán való ürítést beöntésekkel lehet szabályozni, a rendszeres étkezés és életritmus automatikusan kialakítja és fenntartja a szabályos bélsárürítést. A korszerű segédeszközök, széklettartályok használata lehetővé teszi az addig megszokott életvitelt, a közösségben megszokott és kialakított szerep nem vész el.

A műtét után a betegeknek a normális életbe való visszatéréshez tanács és támogatás szükséges. Erre képzett és ezzel foglalkozó enterostomás szakemberek állnak betegeink rendelkezésére, akik még a műtétes osztályon felkeresik a betegeket és legjobb tudásuk szerint igyekeznek átsegíteni őket a kezdeti nehézségeken.

Az ország nagyobb városaiban működnek ILCO-klubok, ahol a stomás betegek egymás között is megbeszélhetik problémáikat, szükség esetén bármikor szakembertől segítséget kérhetnek.

| béldaganat, rák
2007-11-20 11:21:57

Web Design & Development Prowebshop