A vastagbéldaganatok és megelőzésük

A vastagbélrák az egyik leggyakoribb daganatféleség, a fejlett országok többségében évtizedek óta a második leggyakoribb daganatos halálok.

vastagbélrák, daganat, megelőzés | Gyógy-ír   Kisalföld | Szabó, A.
A gyakori előfordulás és halálozás miatt világszerte kiterjedt kutatások folynak a vastagbélrák okozta halálozás csökkentésére. A rákstatisztika összesített adatai (1994) alapján 46 ország viszonylatában hazánk mindkét nem vonatkozásában a második helyen áll.

A betegség a férfiakat és a nőket közel azonos arányban érinti, főként az időskor betegsége. A fiatalkorban kialakuló vastagbélrákok döntő többsége öröklődő tényezőkre vezethető vissza. Az epidemiológiai tanulmányok, kutatások a környezeti tényezők döntő jelentőségét hangsúlyozzák a betegség kialakulásában. Dietetikai szempontból a vastagbélrák legfontosabb rizikótényezője a táplálék magas zsírtartalma (főként az állati zsír, marha- és sertéshús), a rostszegény étrend, kockázatnövelő hatású lehet a kalória- és fehérjedús táplálkozás, s a fizikai aktivitás hiánya.

A vastagbélrák korai felismerése a túlélés szempontjából rendkívül fontos. Korai felismerés esetén az 5 éves túlélés 90%-os is lehet.

Polipok

Vannak rákmegelőző állapotok, betegségek. Ezek közé tartoznak a vastagbélpolipok is. Jellemző rájuk, hogy rosszindulatúvá alakulhatnak át. Tehát a vastagbélpolipok eltávolítása fontos feladat a daganat megelőzésében. A betegség alattomos, sok esetben csak a késői stádiumban okoz panaszokat.

Panaszok és tünetek

Milyen panaszokra-tünetekre figyeljünk feltétlenül?

  • Ha székelési rendünk megváltozik (hasmenés, székrekedés váltakozása).
  • Ha friss vér ürülését észleljük a végbélen keresztül.
  • Haspuffadás, gázosság.
  • Görcsös hasi fájdalom.
  • Ha nincs panasza, tünete de a családi kórelőzmény pozitív.

Mit tegyünk, ha ilyen panaszokat és tüneteket észlelünk magunkon?

Forduljunk kezelőorvosunkhoz, aki a tünetek értékelését követően megfelelő szakemberhez, gasztroenterológushoz irányít bennünket.

  • Az öröklődő vastagbél-daganatos betegeknél fontos a magas kockázatot hordozó családtagok ellenőrzése és nyilvántartása, amely a gasztroenterológiai szakambulanciák feladata.
A daganat kimutatása

Diagnosztikai szempontból legfontosabb a vastagbéltükrözés, amellyel lokalizálni tudjuk a daganatot, meghatározzuk méretét-nagyságát és szövettani mintát veszünk. Ha a vastagbéltükrözés során nem tudjuk áttekinteni az egész vastagbelet, kiegészítő kettős kontrasztos vastagbél-röntgenvizsgálatra kerül sor.

A végbéldaganatok egy része fizikális vizsgálattal kimutatható (végbélnyíláson keresztül tapintással diagnosztizálható).

A felfedezett vastagbéldaganat gyógyítása műtéti. Sajnos jelentős hányaduk előrehaladott stádiumban kerül felismerésre. Tudnunk kell, hogy a korai esetek kezelési eredménye feltűnően kedvező lehet. Mindannyiunk érdeke, hogy minél koraibb, még jól kezelhető és gyógyítható stádiumban fedezzük fel. A betegség megelőzése a legfontosabb cél! Két útja lehetséges: primer (elsődleges), amikor a kockázati tényezők csökkentésével: egészséges életmód, étrend kialakításával próbáljuk megakadályozni a betegség kifejlődését. Secunder (másodlagos): a rákmegelőző betegségek, fokozott kockázatú csoportok felkutatása, kiemelése, gyógyítása, gondozása.

A jövő feladata mindezek mellett a vastagbéldaganat-szűrő program megvalósítása hazánkban, személyi, tárgyi, anyagi feltételeinek megteremtése.

| vastagbélrák, daganat, megelőzés
2007-11-20 11:33:59


Web Design & Development Prowebshop