A szakemberek szerint több vastagbélrák-szűrést kellene végezni

Az orvosok helyesnek találják a colorectalis rák okozta elhalálozások számának csökkentésére irányuló intézkedéseket. Ez a rákfajta áll ugyanis a második helyen mortalitás tekintetében az Egyesült Államokban.

colorectalis, vastagbélrák, daganat, tumor, rosszindulatú, rákszűrést, Amerikai Rákkutató Társaság, rosszindulatú | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott irányelvek szerint minden 50 éves vagy annál idősebb nőnek és férfinak rendszeresen kellene vastag- és végbélrák-szűrésre járnia.

Azokat, akiknek a családjában előfordult már colorectalis rák, bélgyulladás vagy polip, egy korábbi életkorban kell elkezdeni vizsgálni.

A colorectalis rákfajták évente mintegy 55 900 áldozatot szednek az Egyesült Államokban, állítják a szakértők, a csütörtöki televíziós konferencia résztvevői.

''Ez a rákfajta több halálos áldozatot szed, mint a prosztata- és a mellrákok'' - jelentette ki dr. Robert Fletcher, az irányelveket megfogalmazó bizottság társelnöke, és a bostoni Harvard Orvosegyetem professzora.

Bár az újonnan diagnosztizált colorectalis rákok 75%-a olyan betegeknél fordult elő, akiknél nem volt köztudott rizikófaktor, a lakosságnak mindössze 5%-a részesül szűrésben.

A Gastroenterology c. folyóirat februári számában közzétett irányelvek azt javasolják, hogy az 50 év fölötti, rizikófaktor-mentesek a következők egyikét válasszák:

- Évenkénti székletvizsgálat (FOBT - fecal occult blood test)

- Sigmoidoscopia (szigmabéltükrözés) öt évenként. Ez egy valamivel durvább beavatkozás, amely során egy kis hajlékony műszert vezetnek be a végbél és a vastagbél alsó szakaszának vizsgálatára.

- 5-10 évenkénti báriumbeöntés, ami lehetővé teszi a vastagbél röntgenvizsgálatát.

- 10 évenkénti colonoscopia. Ez az eljárás hasonló a sigmoidoscopiához, azzal a különbséggel, hogy itt az egész vastagbélszakasz vizsgálatára nyílik lehetőség.

Az évenként elvégzett székletvizsgálat önmagában is 33%-kal csökkenthetné a halál kockázatát, mondta dr. Fletcher. Hozzátette továbbá, hogy az öt évenkénti sigmoidoscopia 66%-kal is csökkenthetné a mortalitás arányát.

''Igencsak örülnénk, ha minden 50 év fölötti férfi és nő évenként végeztetne székletvizsgálatot és öt évente sigmoidioscopiát'' - nyilatkozta dr. Sidney Winawer, a New York-i Sloan-Kettering Rákkutató Központ gasztroenterológiai osztályának vezetője.

A fokozott veszélynek kitett népességet 50 éves kor alatt kellene vizsgálni, tette hozzá.

Dr. Carolyn Lopez, a chicagói Cook County Kórház családorvosi részlegének vezetője szerint: ''a colorectalis szűrésnek az általános orvosi vizsgálatok szerves részének kellene lennie. Az a tény, hogy a betegek 75%-ánál nincs különösebb rizikófaktor, arra utal, hogy a szűrést az eddiginél sokkal általánosabbá kellene tenni.''

Dr. Myles Cunningham, az Amerikai Rákkutató Társaság elnökének az a véleménye, hogy a ''colorectalis szűrés igen hatékony módszer a halálozások kiküszöbölésére''.

Az új irányelveket az Amerikai Rákkutató Társaság mellett olyan intézmények is támogatják, mint az Amerikai Gasztroenterológiai Egyesület.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| colorectalis, vastagbélrák, daganat, tumor, rosszindulatú, rákszűrést, Amerikai Rákkutató Társaság
2002-07-31 18:21:45
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop