Hirdetés

A rostok fogyasztása nem véd meg a vastagbélráktól

Annak, hogy sok növényi rostot fogyasszunk, számos jó oka van, de ezek között nem szerepel a vastag- és végbélrák kockázatának csökkenése. A növényi rostok egészségesek, védenek a szívbetegség és a diabetes ellen, de az is igaz, hogy akik rostban gazdag étrenden élnek, más tekintetben is egészségesebben, tudatosabban táplálkoznak.

rost, táplálkozás, vastagbélrák, végbélrák |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 725 ezer ember, férfi és nő adatait elemezték 13 tanulmány alapján. Bár első megközelítésben úgy tűnt, hogy a rostok nyújtanak bizonyos védelmet, a többi tényező figyelembevételével ez már nem volt ilyen egyértelmű.

Hosszú ideig ellek az ellenkezőjét vélték a tudósok, mert számos kisebb tanulmány igazolni látszott a rostok előnyös hatását a colorectalis (vastag- és végbél) rákok kialakulásának megelőzésére. Először egy 1999-es tanulmány kérdőjelezte meg ezt a kapcsolatot, ám 2003-ben két nagyszabású tanulmány védő hatást mutatott ki. Az egyikben több mint félmillió európai, a másikban közel 34 ezer amerikai vett részt. Az egymásnak ellentmondó vélemények miatt továbbra is vita folyik a rostok fogyasztásának védő hatásáról.

PNAS
rost, táplálkozás, vastagbélrák, végbélrák

2005-12-15 10:39:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop