Beavatkozást nem igénylő új vastagbélrákteszt segítheti a megelőzést

Új, fájdalommentes, beavatkozást nem igénylő vastagbélrákteszt segítheti a kór megelőzését. Az új módszer az első, amely a székletben kimutatja a rákkal összefüggő DNS-t.

vastagbélrákteszt, DNS, Cologuard, vastagbélrák | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

A Cologuard nevű új tesztet engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA), hétfőtől receptre elérhető a szűrés az amerikai Mayo Klinikán, majd hamarosan az egész országban.

A forgalomban lévő tesztek közül sok vizsgálja a székletben található vért, ezt a Cologuard is elvégzi, ezen felül azonban megkeresi a rákra vagy a rákot megelőző polipra utaló DNS-t is. A székletmintát elemzésre laboratóriumba kell küldeni.

Ha a teszt eredménye pozitív, a következő lépés a kolonoszkópia, vagyis vastagbéltükrözés, amikor vékony, kamerával felszerelt csövet bocsátanak a vastagbélbe. A kolonoszkópia alkalmas a polip eltávolítására, így az eljárás nemcsak megállapítja, hanem meg is előzheti a vastagbélrákot. A vizsgálat előtti napon hashajtóval ki kell tisztítani a bélrendszert. Van, akinél a beavatkozást altatásban végzik. A szigmoidoszkópia hasonlóan folyó vizsgálat, ám csak a bél alsóbb szakaszait vizsgálja.

Egy szűrőmódszer értékét az adja, hogy csökken-e a betegség miatti halálozás vagy sem. A Cologuard esetében még nem telt el annyi idő, hogy ezt tudni lehessen. Az egészségügyi megelőző programok hatékonyságát vizsgáló amerikai munkacsoport egyelőre nem értékelte a tesztet.

A Cologuardot nem hasonlították össze a kolonoszkópiával. Egy nagy léptékű kutatás azonban összevetette egy forgalomban lévő székletvérvizsgálattal, és azt találták, hogy az új módszerrel a vastagbélrákos esetek 92 százaléka, a rákot megelőző polipok 42 százaléka mutatható ki, szemben a korábbi eljárás 74, valamint 24 százalékos sikerével.

A vastagbélrák a rákos halálokok közül a második Amerikában, világszerte a negyedik. Idén az Egyesült Államokban több mint 143 ezer új megbetegedést diagnosztizáltak, mintegy 52 ezer halálozást jeleztek előre erre az évre.

| vastagbélrákteszt, DNS, Cologuard, vastagbélrák
2014-10-27 21:09:29
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop