Kávé és a vastagbélrák

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát - derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

daganat, rák, vastagbélrák, kávé | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A vizsgálat majdnem ezer olyan ember bevonásával készült, akiknél műtétet és kemoterápiát is alkalmaztak a vastagbélrák kezelésére. A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a kávéfogyasztás azoknál bizonyult a leghatásosabbnak, akik naponta négy vagy több csészével ittak - vagyis nagyjából 460 milligrammnyi koffeint vettek magukhoz.

Ezeknél a pácienseknél 42 százalékkal ritkább volt a rák kiújulása, mint a kávét nem fogyasztóknál és 33 százalékkal kevesebben haltak meg. Napi két-három csésze kávénak jóval szerényebb volt a hatása, míg napi egy vagy kevesebb csészényi kávé csupán minimális védelmet jelentett.

"Ha valaki rendszeres kávéfogyasztó és vastagbélrák miatt kezelik, akkor ne hagyja abba a kávézást. Ha azonban nem iszik kávét és azon gondolkodik, hogy elkezdjen, először mindenképpen konzultáljon az orvosával" - jegyezte meg a kutatás vezetője, hangsúlyozva, hogy további tanulmányokra lesz szükség a friss eredmények megerősítéséhez.

A mostani tanulmány az első a világon, amely összefüggést mutatott ki a koffein tartalmú kávé és a vastagbélrák kiújulásának kockázata között.

Számos közelmúltbeli tanulmány eredményei sugallják, hogy a kávé védelmet nyújthat a rák különböző típusainak, köztük a posztmenopauzális (változókor utáni) emlőrák, a melanóma, a májrák és a prosztatarák kialakulásával szemben.

| daganat, rák, vastagbélrák, kávé
2015-08-21 00:10:18
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop