Vastagbélrák

A vastagbél rosszindulatú daganata gyakorlatilag a rák. Leggyakrabban a végbélben fordul elő és a vakbél felé haladva gyakorisága csökken, de a vakbélben előforduló vastagbélrák gyakorisága megközelíti a szigmáét.

vastagbélrák | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
Általában egy daganat kifejlődésével számolhatunk, de az eseteknek kb. 5%-ában többszörös lehet, különösen örökletes formában. Többnyire az idősebb kor betegsége, oka ismeretlen. Néhány hajlamosító tényezőt mégis megemlíthetünk, mint a fekélyes vastagbélgyulladás, örökletes poliposis vagy a polipok.

A megjelenésük igen változatos lehet. A végbélben és a szigmabélben többnyire polypoid alakúak, növekedésük során különböző formát ölthetnek és igen vérzékenyek. A vastagbél leszálló szárában inkább a lument szűkítő forma a jellegzetes, míg a magasabb szakaszokon a nagy, puha, gyorsan növő rák fordul elő inkább. A szokásos tumorterjedési utakon hamar adnak áttéteket. A tüneteket a daganat elhelyezkedése határozza meg.

A leszálló vastagbél területének rákját a székürítés zavarai és a fokozódó elzáródás dominálja. A széklet kezdetben hasmenéses, gyakran görcsös fájdalommal. A lumen beszűkülésével a hasmenést székrekedés váltja fel, amelyet néha rohamszerű hasmenések szakítanak meg. A szűkület felett fokozott a bélmozgás, zuborgás, tágult bélkacsok észlelhetők. A kifejlődő gázos béltágulás általában a daganat helyét is jelezheti. A széklet csak akkor lesz vékony, cérnaszerű, ha a daganat a végbélnyílás közelében van. A harántvastagbél rákja igen kevés tünetet ad. A röntgen is ritkán mutatja ki. A rejtett vérzés azonban igen gyakori és gondos keresésre kell ösztönözzön.

A vakbéltáj daganatára a has jobb oldalára lokalizálódó, főleg étkezés után jelentkező bizonytalan hasi panaszok a jellemzőek, általában erős fájdalom nélkül. Az étkezés utáni hasfeszülés kellemetlensége miatt a betegek nem esznek, hamarosan lefogynak. Hasmenés nem gyakori, a széklet általában normális marad. Egy idő után kifejlődik a hasban a tapintható daganat. A rejtett vérzés gyakori, ritka az erős vérzés. Vérszegénység csaknem mindig kísérő tünet.

A vastagbélrák esetén a megoldás a mielőbbi műtét. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a vastagbél rosszindulatú daganatainak vonatkozásában sokat tehetünk a korai felderítés érdekében a rákmegelőző állapotok rendszeres ellenőrzésével és a megfelelő szűrővizsgálatok végzésével!

| vastagbélrák
2007-11-20 12:30:12
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop