Vastagbélrák szűrése vérvizsgálattal

Kiváltható lehet a kellemetlen kolonoszkópia mint szűrővizsgálat, ha széles körben elterjednek a biomarker-tesztek.

| InforMed Hírek29   InforMed | Győri, I.

Kép: Guardiant Health

A vastag- és végbélrák második helyen áll a daganatos halálozás listáján, a kórkép pedig már fiatalabb (50 év alatti) korban is egyre gyakoribbá válik. 

A betegség szűrése azonban – az ajánlások ellenére – meglepően alacsony részvételi aránnyal zajlik, melynek hátterében elsősorban a szűrővizsgálatok kényelmetlensége, kellemetlensége áll. 

Egy újabb, egyszerű vérvétellel járó „kényelmes” vastagbélrák-szűrési eljárás kifejlesztését jelentette be nemrégiben az amerikai Guardant Health, Inc. precíziós onkológiai cég. A Shield elnevezésű vérteszt engedélyezésre vár az Egyesült Államokban, miután a cég benyújtotta kérelmét az FDA-hoz.

A teszt egy hagyományos vérvételt követően a daganatokból származó DNS-ből – az úgynevezett keringő tumor-DNS-ből – mutatja ki a véráramban azokat a specifikus jellemzőket, amelyek a rák jelenlétére utalhatnak. 

A Shield vérteszttel több mint 20 ezer, átlagos kockázatú (45-84 év közötti) felnőtt körében végeztek vizsgálatot (ECLIPSE Study). 

A teszt 83 százalékos szenzitivitást (érzékenységet) mutatott 90 százalékos specificitás (megbízhatóság) mellett. 

Ha a vérből származó biomarker-vizsgálat megkapja az FDA jóváhagyását, ez újabb alternatív lehetőséget jelent klinikusok és betegek számára egyaránt. Szűrésre ugyanis manapság már kiterjedten alkalmazott módszer a széklettesztek alkalmazása, mellyel a székletben kimutatható vér és a specifikus piruvát kináz (M2-PK) enzim hívja fel a tumorra a figyelmet. 

A vértesztek tovább javíthatják a vastagbéltumor szűrési arányát, mely ezáltal egyre szélesebb körben terjedhet el a populációban. 

Ha a tesztek jól teljesítenek, a kolonoszkópia mint szűrővizsgálat idővel nagyrészt meg is szűnhet – állítja dr. John M. Carethers, az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság (AGA) elnöke.

| vastagbélrák szúrés, Shield teszt, Guardiant Health Inc.
2023-05-23 14:05:30
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop