A vastagbél polip

A vastagbél nyálkahártya sejtjeinek csomószerű kinövése a polip. A legtöbb polip ártalmatlan, de idővel egyes polipokban daganatos elfajulás következhet be. A betegség késői stádiumban halálos kimenetelű is lehet.

vastagbélrák, vastagbél polip, adenomatózus, sessilis | InforMed Hírek12   InforMed | Hulló, D.

Polip bárkiben kialakulhat, de vannak olyan életmódbeli tényezők, illetve öröklött hajlam, amely fokozza kialakulásának a kockázatát. A polip kezdetben nem okoz tüneteket, ezért fontos rendszeresen szűrővizsgálatokon részt venni. A korai stádiumban felismert polip teljesen és biztonságosan eltávolítható.

A polipoknak több típusa ismert. Az adenomatózus polipok fordulnak elő leggyakrabban, csak kis százalékban jellemző rájuk a daganatos elfajulás. A vastagbél kezdeti szakaszában elhelyezkedő lapos (sessilis) polypokat nehéz felismerni, a nagyobb kiterjedésűek gyakran válnak rosszindulatúvá. A gyulladásos vastagbélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-betegség) kísérőjelensége lehet a gyulladásos polip. Ezekben az esetekben maga az alapbetegség számít kockázati tényezőnek a daganat kialakulása szempontjából.

Tünetek

A vastagbélből származó vérzés a polipok mellett a vastagbélrák és az aranyér tünete is lehet. A széklet színének megváltozása is felhívhatja a figyelmet a betegségre. A székelési ritmus megváltozása, a szorulás és a hasmenés váltakozása, elhúzódása, illetve vashiányos vérszegénység is indokolttá teheti a vastagbél részletes vizsgálatát. Hasfájás, hányinger és hányás nagyobb polipok jelenlétében szokott fellépni.

Kockázati tényezők

Ötven éves életkor felett, illetve ha családban már előfordult vastagbél polip, érdemes már fiatalabb korban szűrővizsgálatra jelentkezni. A dohányzás és az alkohol fogyasztása emeli a polip kialakulásának kockázatát. Az elhízás és a mozgásszegény életmód, valamint a 2-es típusú cukorbetegség szintén a kockázati tényezők között szerepel.

Családi halmozódást mutató, örökletes betegségek közé tartoznak a következő polipképződéssel járó kórképek: Lynch-szindróma, familiáris adenomatózus polipózis, Gardner-szindróma, MYH-asszociált polipózis, Peutz-Jeghers-szindróma és más kórképek. Ezek egy részében ismert a mutáció, amely a betegség kialakulásáért felelős, és genetikai szűrővizsgálattal ki lehet szűrni az érintett családtagokat.

Kivizsgálás

A vastagbéltükrözés (colonoscopia) a legérzékenyebb szűrővizsgálat. A polip a felismerését követően azonnal el is távolítható egy beépített eszközzel, illetve szövetminta vételére (biopszia) is van lehetőség. A virtuális colonoscopia ezzel szemben egy olyan CT vizsgálat, amely során a polip csak felismerhető, de eltávolításához colonoscopiára van szükség. A flexibilis sigmonidoscopia egy hajlékony eszközzel végzett vizsgálat, amellyel a vastagbél utolsó harmada vizsgálható, de a polip eltávolításához colonoscopiára van szükség.

A polip eltávolítása

A polipok a colonoscopia során eltávolíthatóak. A túl nagy méretű polipok kivágását minimálisan invazív módszerrel végzik. Ha a betegnek ritka, örökletes polip képződéssel járó betegsége van, akkor a teljes vastagbelet és a végbelet is eltávolítják.

Az eltávolított polipot és a szövetmintákat szövettani vizsgálatnak vetik alá, amely során megállapítják, hogy kialakult-e benne rosszindulatú elfajulás.

Hosszú távú gondozás

Akinél polipot találnak, annál fennáll a veszélye annak, hogy idővel vastagbél daganat alakul ki. A kockázat mértéke attól függ, hogy mekkora a polip, hány van belőle, illetve a polip egyéb tulajdonságai is befolyásolják.

5 évente indokolt a felülvizsgálat azoknál a betegeknél, akinél egy vagy két kisebb adenoma került eltávolításra. Ha kettőnél több volt, vagy 1 cm-t meghaladta a méretük, esetleg ún. villózus típusba tartozott a polipja, akkor 3 évente javasolt a colonoscopia ismétlése. Ha tíznél is több adenomát fedeztek fel, a három éven belül javasolt ellenőrzésre menni. 6 havonta indokolt a felülvizsgálat nagy méretű polip esetében, illetve olyan esetekben, ahol a mérete miatt részletekben kellett eltávolítani a kinövést.

A colonoscopiára elő kell készíteni a pácienst. A székletmaradványok gátolják a nyálkahártya jó áttekinthetőségét, ezért ilyen esetekben az orvos kérheti a vizsgálat megismétlését.

A vastagbélrák kialakulásának kockázata csökkenthető helyes táplálkozással. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék fogyasztása jótékony hatású, kerülni kell a zsíros ételeket, csökkenteni az alkohol bevitelét, és nem javasolt a dohányzás sem. A testmozgás és az egészséges testsúly megtartása kedvező hatású. Orvosi ellenőrzés mellett szedett kalcium és aszpirin egyes vizsgálatok szerint segít a vastagbél daganatok megelőzésében.

www.mayoclinic.com

| vastagbélrák, vastagbél polip, adenomatózus, sessilis
2014-09-04 23:03:54
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop