A makacs csuklás a nyelőcsőrák tünete lehet

Az ismétlődő csuklási rohamok fogyással és nyelési nehézségekkel együttesen a rák előjelei lehetnek. Tom Walsh dublini professzor szerint egyes nyelőcsőrákban szenvedő betegei makacs és ismétlődő csuklásról számoltak be.

nyelőcsőrák, csuklás | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Ebben a betegségben többen meghalnak, mint ahányan az Ír Köztársaság autópályáin, mondja a professzor. Ugyanakkor az emberek többsége még azt sem tudja, hogy helyezkedik el a nyelőcső. A csuklás számos betegség kísérő tünete lehet, így a nyelőcsőráké is.

– A nyelőcsőrák a rák egyik legveszélyesebb formája, igen magas a halálozási aránya. A betegek többségénél három hónapnál is hosszabb ideig fennálltak a tünetek, és akár 7 kilogrammot is fogytak, mielőtt felkeresték az orvosukat – mondja Walsh professzor.

– Megpróbáljuk tudatosítani az emberekben, hogy nem szabad nem tudomásul venni a korai figyelmeztető jeleket – a nyelési nehézséget, a fogyást, és a csuklást.

A professzor szerint a nyelőcsőrák természete drámai módon megváltozott. – Míg a múltban ez a betegség a dohányos és italozós életmóddal volt kapcsolatban, manapság gyomorégéssel, reflux-szal és a regurgitációval jár.

Egy 99 beteg bevonásával végzett kísérletben a résztvevők 27 százaléka panaszkodott makacs csuklásra, és 6 százalékuk mondta az, hogy ez a tünet késztette arra, hogy orvoshoz menjen.

BBC News
| nyelőcsőrák, csuklás
2006-04-24 12:19:28
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop