Rákban elhunyt a fukusimai erőmű volt igazgatója

58 éves korában nyelőcsőrákban elhunyt kedden Josida Maszao, aki a 2011-es japán atombaleset idején a Fukusima-1 erőmű igazgatója volt - jelentette az NHK televízió.

Fukusima, nyelőcsőrák, rák | MTI Hírek10
Josidánál 2011 decemberében, kilenc hónappal a márciusi katasztrófát követően diagnosztizáltak rákot, akkor mondott le az erőmű vezetéséről is. A fukusimai erőművet üzemeltető TEPCO energiacég tagadta, hogy összefüggés lenne a volt igazgató rákos megbetegedése és az atombaleset között. A cég azt állítja, hogy Josida lemondásáig 70 millisievertes, azaz nem kiemelkedően magas radioaktív dózist kapott.

Josida korábban többször nyilatkozott arról, hogy a balesetet követő hetekben biztos volt benne: hamarosan meghal. A létesítményben két hidrogénrobbanás, és három reaktorban magolvadás történt, miután a Japán keleti partját megrázó földrengés és szökőár miatt leálltak a fűtőelemeket kontrolláló berendezések.

Az igazgató elmondása szerint akkor úgy gondolta, hogy végleg elvesztették az irányítást az erőmű felett. Később azonban sok dicséret érte Josidát Japánban, amiért egy maroknyi munkással mindent megtett egy még súlyosabb katasztrófa megelőzése érdekében.

Az erőműből kiszabadult radioaktív sugárzás a TEPCO és a kormány állítása szerint egyetlen ember haláláért sem tehető felelőssé. A balesetet követő hetekben azonban számos fukusimai munkás kapott a megengedettnél jóval magasabb, potenciálisan súlyosan káros sugárdózist, és arra is fény derült, hogy sokan mérőműszerek és megfelelő védőfelszerelés nélkül dolgoztak az erőműben.

| fukusima, nyelőcsőrák, rák
2013-07-09 23:22:23
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop