Azonosították a gyomorrák génjét

Új-zélandi kutatóknak sikerült egy olyan gént azonosítaniuk, amely szoros kapcsolatban áll a gyomorrákkal.

gyomorrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, gen, E-cadherin, mutáció, genetika, rák, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A kutatók munkája nyomán most talán esélyünk lehet arra, hogy jobban megismerjük ezt a betegséget. Az orvosok sokáig azt hitték, hogy a dohányzás, a sós és füstölt ételek vagy a fekélyt okozó Helicobacter pylori fertőzése okozhatja a gyomorrákot. Az esetek 10 százalékában valószínűleg öröklött betegségről van szó.

A most felfedezett gén E-cadherint termel; ez az anyag a sejtek adhéziójában játszik szerepet. Ha a génben mutáció keletkezik, akkor a sejtek burjánzásnak indulnak, ami végső soron gyomorrákhoz vezethet, állítják a kutatók. A csoportot Parry Guilford, az otagói egyetem munkatársa vezette.

Egy olyan család génállományát vették vizsgálat alá, amelynek 30 év alatt összesen 25 tagja halt meg gyomorrákban. Az esetek többsége még a betegek 40 éves kora előtt végződött halállal. Összehasonlításképpen az új-zélandi gyomorrákos betegek átlagos életkora a diagnózis idején 60 év, olvasható a kutatók cikkében, amelyet a Nature folyóirat jelentetett meg.

A gyomorrák évente mintegy 14000 halálesetet okoz az Egyesült Államokban is, tudtuk meg az atlantai American Cancer Society illetékeseitől.

A rák szimptómái között található az émelygés, az evés utáni puffadtság, a hányinger és hányás, a súlycsökkenés és a véres széklet. A gyomorrákot röntgennel vagy gasztroszkóppal lehet kimutatni.

Dr. David Peura, a Virginia Egyetem vezető gasztroenterológusa üdvözölte a bejelentést, és elmondta, hogy a felfedezésnek köszönhetően az orvosok már fiatalkorban ki tudják szűrni azokat, akiknél magas a kockázata a gyomorráknak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyomorrák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, gén, E-cadherin, mutáció, genetika, rák
2002-07-31 20:30:12
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop