Harminchat kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban

Hatalmas, több mint 36 kilogrammos daganatot távolítottak el egy nő testéből Csehországban. A 47 éves asszonyt a zlíni Tomás Bata kórházban műtötték meg néhány napja, s az orvosok szerint remény van arra, hogy a rendkívül kockázatos, a világon példa nélküli műtétet túléli - közölte a Cseh Televízió.

daganat, gyomorrák, bulvár | MTI Hírek11
"Ilyen eset a gyakorlatban, sem a szakirodalomban ismereteink szerint még nem fordult elő" - nyilatkozta a televízióban Jirí Klein, a zlíni kórház vezető sebészorvosa.

A daganat, amelynek kerülete meghaladta az egy métert, a gyomorban keletkezett, s az orvosok szerint műtét nélkül rövidesen megfojtotta volna az asszonyt. A műtét kockázatait növelte, hogy néhány kivizsgálást lehetetlen volt elvégezni.

"A CT gépünk például képtelen volt átvilágítani a hatalmas daganatot" - magyarázta Klein.

A súlyos, komplikált műtét több mint hét órán át tartott, de az asszony állapota most az orvosok szerint már stabil és kielégítő.

Klein elmondta, hogy a daganat növekedése több évig tartott, s érthetetlen, hogy miért csak most fordult az orvoshoz az asszony. "Sajnálatos és érthetetlen, hogy sem a család, sem szűkebb környezete nem reagált arra, ami a nővel történt. Az asszony már néhány éve fekvőbeteg volt, s szó sem lehetett normális életről" - mutatott rá az orvos.

A zlíni kórház szakorvosai most alaposan megvizsgálják a daganatot, s az eredményeket egy szakmai tanulmányban kívánják nyilvánosságra hozni.

Csehországban eddig a legnagyobb, 6,5 kilogrammos daganatot 2013 végén a prágai IKEM kórház sebészei távolították el egy 73 éves férfi testéből.

| daganat, gyomorrák, bulvár
2014-01-09 15:51:52
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop