A vékonybél daganatai

A vékonybél tumorai az emésztőtraktus daganatainak mindössze csak 1-5%-át teszik ki.

vékonybél daganat | Az emésztőrendszer és betegségei   SubRosa Kiadó | Várkonyi, T.
Valamennyi, vékonybélben található sejttípus kiindulása lehet daganatnak. A tumorok nagysága változó, többnyire kicsik, tünetmentesek, és az élet folyamán egy részük nem kerül felismerésre. A legtünetmentesebbek a jóindulatú daganatok, a tünetet adó tumorok 60-75%-a rosszindulatúnak bizonyul. A vékonybéltumorok többségét 50 éves kor után ismerik fel.

A vékonybéldaganatok jellegtelen, sokféle panasszal kezdődnek. Gyakoriság szempontjából első helyen a görcsös, néha kólikaszerű fájdalom említhető (jóindulatú tumor). Rosszindulatú folyamatoknál nehezen lokalizálható, tartós fájdalom van, amely kezdetben nem típusos, viszonylag hosszú ideig fennállhat, és az esetek többségében étkezésre fokozódik.

Bár a rosszindulatú daganatok 90%-a jár tünetekkel a diagnózist megelőző időszakban, sajnos, mégis hosszú időt vesz igénybe, míg a beteg orvoshoz kerül.

Egyébként testsúlycsökkenés, bélvérzés, a bélfunkciók megváltozása - különösen a hasmenések, székrekedések váltakozása - lehet jellemző. Ezeket a tüneteket vérszegénység, hányinger, hányás és lázas periódusok kísérhetik.

A jó- és rosszindulatú daganatok egyébként alig különböznek egymástól. A jóindulatú daganatok gyakran az egész élet során sem okoznak panaszokat, tüneteket, esetleg csak egyéb műrét kapcsán véletlenül fedezhetők fel. A rosszindulatú tumorok azonban viszonylag korán okoznak panaszt, ám az esetek többségében már nem végezhető eredményes műtéti megoldás. A tumorok legjellemzőbb komplikációi a bélelzáródás, vérzés és a perforáció.

Bár a diagnózis lehetőségei az utóbbi időben technikailag lényegesen javultak, a vékonybél még mindig nehezen megközelíthető szerv. A kezelés során a tünetet adó daganatokat sebészileg kell eltávolítani. A kemoterápia egyértelműen eredménytelen.

| vékonybél daganat
2007-11-20 12:15:45
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop